V okviru Nacionalnega posveta mladinskega sektorja je 22. novembra, potekala slavnostna podelitev državnih priznanj za izjemne dosežke v mladinskem sektorju v letu 2018. Državna priznanja, ki jih prejmejo najzaslužnejši posamezniki, organizacije in projekti s področja mladinskega dela, je podelil minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo.

Državno priznanje za izvedbo izredno uspešnega oziroma odmevnega in koristnega projekta v mladinskem sektorju je prejela Zveza tabornikov Slovenije. S projektom “TAPOS – taborniški pospeševalnik” taborniki mladim omogočajo, da skozi izobraževanje in prostovoljno delo razvijajo kompetence na področju vodenja in mehkih veščin, pridobivajo kompetence na področju zaposljivosti in podjetnosti, oblikujejo karierno vizijo in zasnujejo načrt s koraki, ki jih bodo pripeljali do zaposlitve in nenazadnje razvijajo lastne ideje za taborniška podjetja. V taborniški pospeševalnik se je vključilo 505 udeležencev, zaposlilo kar 57 mladih, s projektom pa so mladim omogočili, da sta dve njihovi pobudi prerastli v taborniški podjetji. TAPOS je projekt, ki mlade opolnomoči za sprejemanje odgovornosti za oblikovanje svojega življenja in je prepoznan kot dobra praksa, ki v znatni meri prispeva k večji kakovosti in prepoznavnosti mladinskega dela v Sloveniji.

Na Zvezi tabornikov Slovenije so izpostavili, da so “ponosni na TAPOS – taborniški pospeševalnik, ki si je v zadnjih dveh letih prizadeval povečati zaposljivost in zaposlenost mladih na taborniški način. Priznanje razumemo tudi kot sporočilo, da država prepoznava in se namerava aktivno lotiti dela s populacijo mladih, ki se soočajo z eksistencialnimi izzivi. Delček smo skušali prispevati s programom za mlade nad 16 let, ki smo ga v sklopu projekta razvili. Veseli smo, da je bila naša ideja opažena in sta projekt sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.”

Državno priznanje za kakovostno in uspešno delo v daljšem časovnem obdobju je prejela Ksenja Perko, direktorica Javnega zavoda Mladi zmaji. V mladinsko delo je vpletena že skoraj 20 let, njeni začetki pa segajo v leto 1999, ko je pričela z vodenjem projekta Tipovej. S posluhom za mlade je razvijala virtualni prototip mladinskega centra, izvajala številne delavnice in usposabljanja, mlade navdihovala za uresničevanje idej, jih opogumljala in spodbujala njihovega podjetnega duha. Njeno delo so zaznamovali številni uspešno izvedeni projekti za mlade, v katerih je združevala in povezovala inovativnost, ustvarjalnost, trajnost in spremembe.

“Vesela sem, da sem dobila državno priznanje, saj  v mladinskem sektorju delam že 20 let. Želela bi si, da to priznanje dobi vrline, ki jih imajo tudi priznanja na drugih področjih, da dobi veljavo. Hkrati pa bi si želela, da je več nominacij, da smo v mladinskem sektorju bolj pozorni na to, kdo dobro dela, da te ljudi tudi izpostavimo in na ta način drug drugega okrepimo.” je ob prejemu državnega priznanja povedala Ksenja Perko.

Vir: portal mlad.si, MIZŠ, 22. 11. 2018 in MSS, 23. 11. 2018 

(Skupno 31 obiskov, 1 današnjih obiskov)