Konferenca Mreža znanja je letos potekala v sredo, 21. novembra, in v četrtek, 22. novembra 2018.

Oglejte si posnetke in predstavitve s konference Mreža znanja.

Potrebujemo resen premik na področju digitalizacije

Na prvi dan je udeležence nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo, ki je dejal: »Potrebujemo resen premik naprej na področju digitalizacije, ko gre za storitve za državljane. Digitalizacija v vzgojno-izobraževalnih zavodih je eden od ciljev te vlade, in sicer v smeri, da bodo otroci znali ne le uporabljati tehnologijo, temveč jo tudi ustvarjati

Posebna pozornost je bila namenjena Programu nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju. V sklopu programa SIO-2020 so vzgojno-izobraževalni zavodi (VIZ) samo v letu 2018 s sofinanciranjem iz sredstev ESRR nakupili več kot 20.000 kosov opreme. V VIZ je sofinancirana tudi izgradnja sodobnih brezžičnih omrežij. Do sedaj so v VIZ naročili več kot 8.300 dostopovnih točk, 900 stikal in 80 usmerjevalnikov.

Izzivi digitalnega opismenjevanja

Na okrogli mizi na tematiko izzivov digitalnega opismenjevanja so sodelovali Aleš Ojsteršek z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Andrej Brodnik, FRI in UP FAMNIT, Jože Rugelj, Pedagoška fakulteta in Katja Koren Ošljak, Code Week. Udeleženci so ugotavljali, da digitalno opismenjevanje, poleg razvoja digitalnih veščin, vključuje tudi ozaveščanje o vplivu tehnologije na delovanje družbe ter varno in odgovorno uporabo tehnologij. Poudarili so nujnost posodobitve učnih načrtov v tej smeri in njihove učinkovite implementacije.

Sledila so predavanja o superračunalnikih in modernih metodah napovedovanja vremena, izzivih gradnje optičnega omrežja na Arktiki, ki jih je predstavil Norvežan Helge Stranden, predavatelj Chris Pinchen je spregovoril o umetni inteligenci in koncu resničnosti, Gorazd Božič pa o goljufijah na spletu v letu 2018. Del konference je bil namenjen tudi slovenskim e-vsebinam in e-storitvam.

Praktično o rabi IKT v izobraževanju

Drugi dan konference, ki je potekal v četrtek, 22. novembra, je bil zelo dobro obiskan, saj je bil posvečen predvsem primerom dobre rabe IKT v izobraževanju. Med drugim sta Stefano Bonetti, italijanski strokovnjak za sistem LoLa, in Matej Bonin, Akademija za glasbo, predstavila uporabo tehnologije svetlobnih poti, ki omogoča hkratno izvajanje glasbe in koncerte na dveh ali več oddaljenih lokacijah, ki jo bodo uporabljali v Sloveniji. Izvedenih je bilo tudi 6 poglobljenih predavanj in delavnic na temo rabe storitev in varne rabe tehnologij.

Posnetki s konference in predstavitve so na voljo na spletni strani konference in na portalu Arnes Video.
Fotografije prvega dneva konference si lahko ogledate tukaj.
Fotografije delavnic in drugega dneva konference si lahko ogledate tukaj.

Vir: Arnes, 4. 12. 2018

 

 

(Skupno 55 obiskov, 1 današnjih obiskov)