Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Republike Slovenije za delo in dosežke na področju športa. Začetki podeljevanja priznanj najboljšim športnikom, športnim delavcem in kolektivom segajo v leto 1965. Letošnja podelitev priznanj je že 54. po vrsti.

Priznanja nosijo ime po inžinirju, izjemnem športnem delavcu in športniku Stanku Bloudku. Bloudkova priznanja se podeljujejo v obliki Bloudkovih nagrad in Bloudkovih plaket, podeljujejo pa se za delo in dosežke na področju športa.

Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki šteje devet članov in mu predseduje Miroslav Cerar, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in Ambasador za šport, strpnost in fair play ter Bloudkov nagrajenec. Odbor vsako leto podeli največ tri Bloudkove nagrade in deset Bloudkovih plaket. Prejemniki Bloudkovih priznanj so lahko posamezniki, športne ekipe ali organizacije. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 EUR, Bloudkove plakete znaša 3000 EUR.

Bloudkova priznanja se slovesno podeljujejo vsako leto ob obletnici smrti Stanka Bloudka. Letošnja podelitev bo v sredo, 13. februarja 2019.

Zakon o Bloudkovih priznanjih

Vir: MIZŠ, 7. 2. 2019

(Skupno 95 obiskov, 1 današnjih obiskov)