Mineva eno leto od začetka uporabe orodja SELFIE (kratica pomeni samooceno učinkovitega učenja s spodbujanjem inovacij z uporabo izobraževalne tehnologije). Gre za brezplačno spletno orodje Evropske komisije, ki šolam pomaga oceniti, kako tehnologijo uporabljajo za poučevanje in učenje, ter te načine izboljšati. Do zdaj je orodje uporabilo več kot 450 000 učencev, učiteljev in vodstvenih delavcev šol v 45 državah, do konca leta 2019 pa naj bi to število preseglo 500 000.

Orodje SELFIE se z uporabniškim preskušanjem in zbiranjem povratnih informacij šol nenehno izboljšuje. Nove funkcije vključujejo video vodnik za šole o vzpostavitvi in prilagajanju orodja ter možnost primerjave rezultatov na podlagi prejšnjih uporab orodja SELFIE na isti šoli. Evropska komisija si prizadeva tudi za ozaveščanje šol, da bi se okrepila uporaba orodja, na primer prek eTwinninga, največje platforme učiteljev in učiteljic na svetu, in evropskega tedna programiranja. V letu 2020 bo pripravljeno dodatno podporno in učno gradivo, vključno z množičnim odprtim spletnim tečajem o uporabi orodja SELFIE za šole in o tem, kako lahko učitelji in učiteljice na podlagi njegovih rezultatov izboljšajo poučevanje in učenje ob podpori digitalnih tehnologij. Poleg tega naj bi se januarja 2020 začela uporabljati različica orodja SELFIE za poklicno izobraževanje in usposabljanje na delovnem mestu.

Orodje SELFIE je ena od enajstih pobud iz akcijskega načrta za digitalno izobraževanje, ki ga je Komisija sprejela januarja 2018 in se bo izvajal do konca leta 2020. Cilj akcijskega načrta je spodbuditi digitalne spretnosti in znanja v Evropi ter podpreti inovativno uporabo digitalnih tehnologij pri poučevanju in učenju. Gre za eno od pobud Komisije, ki postavljajo temelje evropskega izobraževalnega prostora.

Vir in celotni prispevek: Evropska komisija, 25. 10. 2019

(Skupno 204 obiskov, 1 današnjih obiskov)