Stopnja depresije je pri dekletih, ki uporabljajo družabna omrežja precej višja kot pri fantih, kar je močno povezano s časom, ki ga preživijo na družabnih omrežjih. Dekleta za uporabo družabnih omrežij porabijo več časa, bolj verjetno zanje kot za fante pa je, da bodo pokazale znake depresije v povezavi z njihovo uporabo. Spletno ustrahovanje in težave s spanjem sta glavna krivca za slabo razpoloženje.

Raziskovalci iz Združenega Kraljestva potrjujejo, da je povezava med družabnimi omrežji in depresijo pri dekletih močnejša kot pri fantih. Raziskava je temeljila na intervjujih s skoraj 11.000 štirinajstletniki, sodelujočih v raziskovalnem projektu Millenium Cohort Study.

Dekleta porabijo veliko več časa za uporabo družabnih omrežij kot fantje. Dve petini deklet preživi vsaj tri ure na dan na družabnih omrežjih v primerjavi z eno petino fantov. Medtem ko 10 % fantov sploh ne uporablja družabnih omrežij, to velja za le 4 % deklet. Pri dekletih je večja tudi verjetnost, da bodo zaradi uporabe družabnih omrežij kazale znake depresivnega vedenja; kar 40 % deklet, ki na družabnih omrežjih preživi več kot 5 ur na dan, kaže znake depresije. To je močno povezano s spletnim ustrahovanjem. Podatki kažejo, da je bilo 7,5 % štirinajstletnih deklet in 4,3 % štirinajstletnih fantov žrtev spletnega nadlegovanja, a je 35,6 % izmed teh deklet depresivnih, kar je dvakrat več v primerjavi s fanti (17,4 %).

Uporaba družabnih omrežij pa je povezana tudi s slabimi spalnimi navadami, zlasti med štirinajstletniki, ki kažejo klinične znake depresije. Medtem ko je le 5,4 % deklet in 2,7 % fantov izjavilo, da so spali sedem ur ali manj na noč, je enako reklo 48,4 % deklet s splošnim slabim razpoloženjem in 19,8 % takih fantov.

Vir: Safe.si, 15. 1. 2019 in The Guardian, 4.1.2019 

(Skupno 52 obiskov, 1 današnjih obiskov)