Med letošnjimi prejemniki sredstev Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), v višini približno dveh milijonov evrov, je tudi prof. dr. Matevž Dular s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. Projekt z akronimom CABUM – Raziskave mehanizmov ob interakcijah kavitacijskih mehurčkov s kontaminanti (An Investigation of the Mechanisms at the Interaction Between Cavitation Bubbles and Cotaminants), bo vodil v boljše poznavanje fizikalnega ozadja pojava kavitacije, ki bi ga lahko v prihodnosti uporabljali za okolju prijazno čiščenje pitne in odpadne vode. Pomembnost uspeha prof. dr. Dularja je, da so takšno financiranje do sedaj prejeli šele štirje raziskovalci v Sloveniji.

Petletni projekt CABUM bo zaposloval sedem raziskovalcev, nosilec projekta pa je prof. dr. Matevž Dular, eden najmlajših rednih profesorjev na Univerzi v Ljubljani. Projekt raziskuje pojav kavitacije, kjer se v kapljevini ob nenadnem znižanju tlaka pojavijo mehurčki, ki kasneje v področju z višjim tlakom silovito kolapsirajo. Gre za proces, ki je do nedavnega veljal za nezaželenega, saj v vodnih strojih povzroča hrup, vibracije in erozijo. V zadnjih letih pa so ga pri specifičnih pogojih začeli izkoriščati za čiščenje površin, izboljšanje kemijskih procesov, čiščenje odpadnih voda in drugod.

Prof. dr. Dular, vodja projekta na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je pojasnil: ”Ideja za projekt CABUM temelji na spoznanjih, ki smo jih pridobili ob večletnem sodelovanju z gospodarstvom. Jasno so se namreč pokazale vrzeli v poznavanju fizikalnega ozadja pojava kavitacije, ki omejujejo vpeljavo te tehnologije v napredne industrijske procese.”

Prejemnik je še poudaril, da bo s svojo ekipo raziskal dinamiko kavitacijskih mehurčkov v interakciji z bakterijami in virusi, kar bo odprlo vrata k energetsko učinkovitemu in okolju prijaznemu čiščenju voda v prihodnosti.    

O pomembnosti pridobljenega projekta kaže tudi to, da je panel PE (Physical Sciences and Engineering) od 1149 vlog podelil financiranje le 151 vlogam (statistika, en).

Več informacij o letošnjih projektih najdete na spletni strani Evropskega raziskovalnega sveta – ERC (en).

O profesorju Matevžu Dularju

Prof. dr. Matevž Dular se je rodil leta 1979. Diplomiral je leta 2002, doktoriral pa tri leta kasneje na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Letos je bil izvoljen v naziv rednega profesorja. Več kot štiri leta je delal v tujini (TU-Darmstadt, Arts et Metiers Paris Tech, FH Heidelberg,  University of Colorado). Vodil je več projektov za Evropsko vesoljsko agencijo ESA. Področje njegovih raziskav zajema tako bazične kot tudi aplikativne raziskave s področja kavitacije in širše dinamike tekočin. Zaposlen je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani v Laboratoriju za vodne in turbinske stroje. 

Evropski raziskovalni svet

Evropski raziskovalni svet je Evropska komisija ustanovila z namenom financiranja odličnih raziskovalcev in njihovih raziskovalnih skupin za izvajanje prelomnih in tveganih raziskav, ki obljubljajo nova temeljna spoznanja. Posebnost razpisov ERC je, da spodbujajo pionirske študije, torej tiste temeljne raziskave, ki lahko vodijo do pomembnih odkritij in v naslednjem koraku do aplikativnih raziskav in praktičnih inovacij, pomembnih za konkurenčnost Evrope.

Več na povezavi.

Vir: UL, 28. 11. 2017

(Skupno 60 obiskov, 1 današnjih obiskov)