Na spletišču Statičnega urada je bil dne 13. 9. 2018 objavljen članek na temo: Kako pogosto hodimo k zdravniku, jemo sadje in zelenjavo? Smo normalno hranjeni, se zadosti rekreiramo? Vprašali so se tudi, kakšno je zdravje otrok?

Za skoraj dve tretjini otrok (64 %), starih do 16 let, so starši ali skrbniki v 2017 ocenili, da je njihovo splošno zdravstveno stanje zelo dobro. Med dečki in deklicami ni bilo bistvenih razlik (dečki: 63 %; deklice: 65 %). Nekoliko nižji odstotek otrok s tako oceno zdravja je bil v starostni skupini od 11 do 15 let (dečki: 60 %; deklice: 57 %).

Z nekoliko slabšimi ocenami je bilo ocenjeno zdravstveno stanje otrok, živečih v gospodinjstvih, ki so bila izpostavljena tveganju socialne izključenosti. Po oceni staršev ali skrbnikov je bilo v zelo dobrem zdravstvenem stanju 60 % otrok iz takih gospodinjstev, zdravstveno stanje 31 % teh otrok naj bi bilo dobro, 7 % srednje in 1 % zelo slabo.

Velika večina otrok, starih od 2 do 15 let, v 2017 ni bila dolgotrajno ovirana pri običajnih aktivnostih zaradi zdravstvenih težav. Za odstotek otrok so starši ali skrbniki navedli, da so zelo ovirani pri vsakodnevnih aktivnostih (to pomeni, da je oviranost zaradi zdravstvenih težav trajala pri otroku neprekinjeno že vsaj šest mesecev). Za 2 % otrok pa so ocenili, da so zmerno ovirani.

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)