Na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani je potekal tim. kick-off meeting, uvodno srečanje partnerjev novega evropskega Erasmus+ projekta, ki ga sofinancira Evropska unija. Predstavniki petih držav in petih organizacij, ki jim je problematika dokumentarnega filma, družbene vključenosti migrantov in prebežnikov na tak ali drugačen način blizu, so razpravljali o tem, kakšno podobo dati temu projektu, katere metode in poti ubrati. Slovenska stran je prepričana, da je med vprašanjem starejših in njihove vključenosti v družbo, vprašanjem stereotipov o starosti, staranju in starejših, vprašanjem družbene, ekonomske, kulturne participacije starejših in podobnimi vprašanji migrantov precej podobnosti. Sleherna družba se upira spremembam, to je značilnost slehernega vzpostavljenega sistema.

S projektom se spoprijemajo z naslednjimi družbenimi vprašanji:

  • večja družbena pravičnost in nova družbena pogodba za doseganje večje družbene trdnosti;
  • lajšati velja stereotipe o  migrantih in prebežnikih, zajeziti epidemijo mišljenja, preprečiti “miselne tunele” glede migrantov in prebežnikov;
  • Razumeti moramo, da stik z drugimi kulturami vodi do drugačne, še neslutene družbene reprodukcije, kar je za Evropo, ki se stara, priložnost, da se prilagodi, spremeni in skupaj z migranti gradi svoje življenje.

Vir: UTŽO, december 2016

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)