Kljub temu, da so družabna omrežja med mladimi izjemno priljubljena in kljub stereotipu, da najstniki brez družabnih omrežij ne morejo živeti, je vse več tudi takšnih, ki se počasi odmikajo od njih. Tudi raziskave kažejo, da se vse več mladih odloča, da bodo prenehali z uporabo družabnih omrežij ali pa jo vsaj omejili. Nekateri bi radi več časa namenili drugim stvarem, nekateri menijo, da družabna omrežja ne razkrivajo pravega značaja človeka – razlogi so različni.

Številni pripadniki t. i. generacije Z (rojeni po letu 1995) se odločajo, da bodo prekinili ali vsaj omejili uporabo družabnih omrežij, kar dokazujejo tudi nekatere raziskave. Ena izmed nedavnih raziskav je pokazala, da bi bil velik delež mladih zadovoljnih, če družabna omrežja sploh nikoli ne bi obstajala, druga pa je na primer pokazala, da so ljudje v starosti od 18 do 24 let v zadnjih dveh letih znatno spremenili svoj odnos do družabnih omrežij in jih vedno bolj zavračajo.

Razlogi zakaj se številni mladi odločijo prenehati z uporabo družabnih omrežij ali pa jo omejiti na takšen način, da imajo ustvarjen profil samo na eni od platform, so različni. V glavnem pa mladi navajajo, da:

  • na družabnih omrežjih ljudje niso iskreni, sebe predstavljajo popolnoma drugače, kot so v resnici;
  • družabna omrežja predstavljajo nekakšno tekmovanje v tem, kdo je srečnejši in kdo ima lepše življenje;
  • lahko zmanjšajo tvojo samozavest, saj ves čas vidiš kaj drugi počnejo, kako se zabavajo;
  • družabna omrežja so polna ljudi, ki iščejo potrditev s strani drugih v obliki všečkov;
  • družabna omrežja pogosto izražajo nekakšno merilo priljubljenosti – priljubljenost je odvisna od števila prijateljev na določenem spletnem mestu;
  • lahko postaneš žrtev spletnega nasilja;
  • prekinitev pomaga pri krepitvi socialnih vezi v živo, prav tako pa daje možnost, da svoj prosti čas posvetiš drugim stvarem in preživiš več časa zunaj.

Vir: Safe.si, 5. 9. 2018 in The Guardian, 29.8.2018

(Skupno 66 obiskov, 1 današnjih obiskov)