24. 9. 2020 so se zaključili virtualni Evropski dnevi raziskav in inovacij, ki jih že drugo leto organizira Evropska komisija, in so namenjeni širši javnosti.

Državni sekretar dr. Gašparič se je v razpravi pridružil komisarki Mariyi Gabriel in ministrom, odgovornim za raziskave in inovacije, kot tudi članom odborov ITRE in CULT Evropskega parlamenta. Po treh dneh intenzivnega sooblikovanja politik v dialogu z zainteresirano javnostjo, spodbujanja razmišljanj in priložnosti za individualne pogovore, so sodelujoči v panelni razpravi izmenjali mnenja, izkušnje in razmisleke o tem, kakšno inovacijsko in raziskovalno krajino pričakujejo deležniki in državljani v prihodnje.

Pogovor je povezoval Jean-Eric Paquet, generalni direktor Direktorata za raziskave in inovacije pri Evropski komisiji. Državni sekretar dr. Gašparič je v svojem prispevku predstavil ključne prioritete tria na področju raziskav in inovacij, pri tem pa poudaril pomen zagotavljanja vidnosti področja, konkretnega ukrepanja in spodbujanja odpornosti družbe prek raziskav in inovacij. Potrebno je povezati sektorje in zagotoviti usmerjenost upravljanja Evropskega raziskovalnega prostora. Pri tem pa je treba postaviti v središče človeka, če želimo zagotoviti pogoje za razcvet nove evropske renesanse.

Vir: MIZŠ, 24. 9. 2020

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)