Naslovnica Mobility scoreboard 2022/23Izkušnja mednarodne mobilnosti tekom izobraževanja je pomembna za mnoge mlade. Vendar navkljub dodani vrednosti in priložnostim, ki jih mobilnost prinaša študentom, na poti do nje ostajajo ovire. Namen poročila Semafor mobilnosti je spremljati napredek evropskih držav pri spodbujanju učne mobilnosti in odpravljanju povezanih ovir.

Mobility Scoreboard: Higher education background report 2022/2023 (pdf)

Tretja izdaja poročila omrežja Eurydice sledi priporočilu Sveta EU Mladi in mobilnost – spodbujanje učne mobilnosti mladih iz leta 2011.

Nudi posodobljene osnovne informacije o šestih sestavljenih kazalnikih s področij:

  • informiranje in svetovanje,
  • poučevanje tujih jezikov,
  • prenosljivost štipendij in posojil,
  • pomoč prikrajšanim študentom
  • priznavanje izidov izobraževanja (ETCS) in
  • priznavanje kvalifikacij.

Poročilo temelji na kvalitativnih podatkih o politikah in ukrepih na najvišji ravni predvsem za visoko šolstvo. Referenčno leto poročila je študijsko leto 2022/23. Pri pripravi poročila je sodelovalo 27 držav članic EU ter Albanija, Bosna in Hercegovina, Švica, Islandija, Lihtenštajn, Črna gora, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija.

Vsi kazalniki za semafor mobilnosti so objavljeni na spletni platformi z dinamičnimi zemljevidi, ki omogočajo hiter vpogled v stanje kazalnikov za vse sodelujoče države in primerjavo informacij treh časovnih točk: 2016, 2019 in 2023.

Izid poročila: 27. april 2023

(Skupno 83 obiskov, 1 današnjih obiskov)