»V enem od prostorov Zveznega inštituta za šolstvo, znanost in tehnologijo se štirje mladi učijo uporabljati stružnice, v drugem se skupina mladih sklanja nad mizo, ko testirajo elektronska vezja.«

Pred desetletjem so bili na tehniških inštitutih le dijaki, ki so se učili obrti, kot so vodovodno inštalaterstvo, mizarstvo ali elektrotehnika. Danes pa že privlačijo tudi študente, ki bi radi postali srednješolski učitelji matematike ali diplomirali s področja analize sistemov. Število tehniških inštitutov v Braziliji se je v zadnjih osmih letih potrojilo, njihova dejavnost pa se je močno razmahnila.

Razvoj sistema poklicnega izobraževanja do visokošolske ravni je izredno pomemben za družbo, ki potrebuje čedalje več in vse bolj usposobljene delavce. Rastoča naftni in plinski sektor v Braziliji zahtevata vrsto dobro usposobljenih strokovnjakov, od varilcev in elektrikarjev do gradbenikov in specialistov za informacijske tehnologije. Država si prizadeva kar se da hitro zgraditi vso infrastrukturo, ki je potrebna za obvladanje naglo naraščajočega življenjskega standarda. Zagotoviti mora, da bodo ceste, letališča, stadioni in prenočišča pripravljeni za Svetovni pokal leta 2014 in za Olimpijske igre leta 2016.

Vir: OECD, 10. 7. 2011

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)