Daniel Feranc, tajnik senata Univerze Charles v Pragi, je za češko tiskovno agencijo (ČTK) povedal, da je dvajset od šestindvajsetih senatov univerz zavrnilo predlog reforme čeških univerz in pozvalo k javnemu protestu.
»Univerzitetni predstavniki so izgubili potrpljenje, potem ko ministrstvo za izobraževanje ni ustrezno upoštevalo njihovih enajstih osnovnih pripomb,« je povedal Feranc. Poročilo o predlogu zakona o univerzah je »zavajajoče in vključuje namerno izkrivljene pripombe, ki jih je posredoval Svet univerz,« je dodal Feranc.
Univerzitetni visoki predstavniki so kritični do t. i. nepripravljenosti zakona v povezavi s finančno podporo študentom in nekaterimi predlaganimi spremembami, na primer manj študentov med člani akademskih senatov. 
Univerze nasprotujejo predlogu, da naziva profesor in lektor izgubita pomen in veljavnost na nacionalni ravni ter postaneta povezana le z univerzo, ki ju podeli.
Akademiki nasprotujejo tudi šolninam. Študenti bi šolnine začeli plačevati z letom 2013. Najvišja šolnina bi znašala 10.000 čeških kron na semester.
Načrtovana reforma predvideva tudi varčevanje in posojila za šolnine. Država bi jamčila za bančna posojila.

Članek v angleščini

Vir: CEPS, 16. 1. 2012
 

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)