Nov univerzitetni zakon, ki je stopil v veljavo leta 2010, je odprl diskusijo o uvedbi šolnin na Finskem. Čeprav je v finski ustavi zapisana pravica do brezplačnega študija za domače študente in nekatere druge študente pod posebnimi pogoji, pa novi zakon dopušča univerzam, da računajo šolnine študentom, ki prihajajo iz držav izven EU in evropskega gospodarskega območja.

Študentje nasprotujejo uvedbi šolnin in so svoja stališča izrazili tudi s protestom 21. aprila v Helsinkih, ki se ga je udeležilo 2000 študentov. Študentje menijo, da je uvedba šolnin za tuje študente le droben korak stran od uvedbe plačljivega študija. Študentje verjamejo, da je brezplačni študij eden od temeljnih kamnov nordijske socialne države.

Uvedbo šolnin so kot ukrep za znižanje povprečne starosti diplomantov predstavili v nedavnem poročilu OECD, kjer je ugotovljeno tudi, da je povprečna starost diplomanta na Finskem med najvišjimi v Evropi. Študentje odgovarjajo, da je vzrok za višjo starost diplomantov predvsem zakasnitev vstopa v visoko izobraževanje po končani srednji šoli, saj je starost ob vstopu kar 21,6. (Za več podatkov o finskih diplomantih si oglejte članek University world News).

Glede na trend uvajanja šolnin po svetu zahtevajo zdaj študentje od parlamentarnih strank pred parlamentarnimi volitvami 2011  zagotovilo, da ne bodo  uvedle šolnin.  Bojijo se, da bi uvedba šolnin imela negativne posledice za otroke iz družin z nizkimi dohodki ter da bo omejena mednarodna mobilnost študentov. Verjamejo da utegne uvedba šolnin za tujce zmanjšati obseg finskih mednarodnih povezav, ki jih prinašajo prav ti študente.

Več>> European students Union

Povzeto po>> University world news:  FINLAND: Students protest against fees introduction

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)