Na naslovni strani spletne enciklopedije Eurypedia je z dne 10. 3. 2015 v rubriki “News” objavljena novica Latvijske nacionalne enote Eurydice.

V Latviji je več kot 40 odstotkov učiteljev starejših od 50 let. Že od leta 2008 teče nacionalni program “Misija mogoče” (Iespējamā misija), ki naslavlja pomembno vprašanje, tj. vstop mladih učiteljev v šolski sistem. Vsako leto v okviru programa okoli 20 diplomantov nepedagoškega študijskega programa prve stopnje ali druge stopnje zasede delovno mesto novega učitelja z možnostjo dokončanja študija pedagogike ob delu na šoli. V programu “Misija mogoče”, ki je del globalne mreže podobnih organizacij Teach For All in v katerega se vključujejo in izobražujejo ti študenti in vsi, ki želijo na novo karierno pot, prvi dve leti nadzorujejo proces dela na šoli in podpirajo različne poznejše odločitve.

Do danes se je le polovica diplomantov “Misije mogoče” odločila ostati na šoli: v skladu s splošnimi predpisi velja, da je za pridobitev kvalifikacije učitelja potrebno dokončati študijski program pedagogike. Februarja 2015 pa so na ministrstvu za izobraževanje in znanost sprejeli sklep, da lahko po postopku za potrjevanje kvalifikacije učitelja, kot ga določajo predpisi kabineta ministrov o potrebnih akademskih in strokovnih kvalifikacijah pedagogovministrov o potrebnih akademskih in strokovnih kvalifikacijah pedagogov ter postopki za razvoj strokovnih kompetenc pedagogov, diplomanti “Misije mogoče” pridobijo kvalifikacijo učitelja, že če imajo izobrazbo s področja, povezanega s redmetom, ki ga učijo. S tem verjamejo, da se bo povečalo število teh zelo navdušenih učiteljev, ki se odločijo ostati na šoli.

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)