Nacionalna preverjanja znanja tujih jezikov je v Latviji po novem mogoče nadomestiti s preverjanjem znanja, ki ga izvajajo mednarodni ponudniki.

29. septembra je namreč latvijska vlada sprejela nove predpise, ki omogočajo možnost izbire dijakom, da obvezno nacionalno preverjanje znanja tujega jezika ob koncu splošnega višjega sekundarnega izobraževanja nadomestijo s testom pri priznanem izvajalcu testov znanja tujega jezika iz tujine.

Ob koncu splošnega višjega sekundarnega izobraževanja morajo dijaki v Latviji tako kot v Sloveniji opraviti preizkus znanja iz tujega jezika. Od šolskega leta 2015/16 bodo znanje lahko izkazali tudi pri cerificiranih tujih ponudnikih preizkusov znanja. Dijaki se bodo lahko svobodno odločili ali bodo svoje znanje dokazovali na nacionalnem eksternem preizkusu, ki ga pripravlja Nacionalni center za izobraževanje Republike Latvije, ali pri drugih izvajalcih. Če se odločijo za slednje, morajo prošnjo predložiti na šoli, kjer se izobražujejo.

S predpisi je določen tudi seznam certificiranih institucij, ki izvajajo preizkuse znanja, in seznam preizkusov, s katerimi lahko dijaki nadomestijo nacionalno preverjanja.

 

Vir>> Eurydice – Nacionalna enota Latvija

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)