gender studiesMadžarska vlada je v začetku avgusta objavila predlog zakona, s katerim bi prepovedali študij in izdajanje visokošolskih diplom, ki izhajajo iz študij spola.

Študija po programih za študije spolov naj torej ne bi več financirali iz javnih sredstev. Vlada je obenem predlagala, da bi prepovedali tudi izdajati na madžarskem veljavne diplome s kvalifikacijo po opravljenem programu, četudi bi šolanje financirali iz zasebnih žepov. Vlada svoj predlog argumentira z majhnim številom študentov na teh študijih in nizko stopnjo zaposljivosti tovrstnih diplomantov.

Neposredno bo predlog vlade zadel, če bo uresničen,  dve univerzi – zasebno Centralno Evropsko Univerzo – CEU in javno ELTE – Eötvös Loránd University. Na CEU lahko študentje vpisujejo študije spola že desetletje in več kot 100 jih je po tem programu že pridobilo diplomo. Na Univerzi ELTE, kjer na študijah spola, ki so se začele izvajati preteklo akademsko leto, trenutno študira 21 študentov, so zagotovili, da bodo ti študij lahko nadaljevali. Novih študijskih mest pa ne bodo razpisovali. Vladnega predloga, na katerega so se morali sredi akademskih počitnic odzvati v 24 urah, niso želeli komentirati, sporočili so nam le, da so se na vladni predlog odzvali z odklonilnim stališčem.

 

 

Vir slike:  By © Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18281806

Več>>

Hungary’s plan to ban gender studies sparks international backlash 

American academics protest Hungary’s gender studies ban 

(Skupno 219 obiskov, 1 današnjih obiskov)