28. novembra 2016 so nemška federacija in zvezne države uradno začele Nacionalno desetletje pismenosti in osnovnega izobraževanje 2016 do 2026 (Nationale Dekade für Alphabetisierung und Grundbildung 2016 bis 2026). Nacionalno desetletje pismenosti temelji na spoznanjih Nacionalne strategije za pismenost in osnovno izobraževanje odraslih (Nationale Strategie für Alphabetisierung und Grundbildung Erwachsener), njen cilj pa je dvigni raven pisnih kompetenc in ravni izobrazbe odraslih v Nemčiji.

Za uresničitev tega cilja bo potrebno povišati raven udeležbe odraslih v vseživljenjskem učenju, ugotavljajo v Nemčiji. Med ukrepi pa je pomembno mesto namenjeno tudi širitvi raziskovalne dejavnosti na tem področju. Da bodo lahko pravilno usmerili ukrepe, bodo podrobneje raziskali distribucijo in razloge za funkcionalno nepismenost. Za tak pristop so se zedinili vsi deležniki na področju izobraževanja odraslih, soglasno pa so izjavo o načelih desetletja pismenosti podpisali člani stalne konference ministrov za izobraževanje in kulturo vseh dežel (Kultusministerkonferenz).

Strategija je povezala široko paleto deležnikov, med drugimi tudi lokalne skupnosti (Kommunen), sindikate, religije, zvezno agencijo za zaposlovanje (Bundesagentur für Arbeit) in zvezo šol (Volkshochschule).

Vir>> novica omrežja Eurydice

(Skupno 75 obiskov, 1 današnjih obiskov)