V Berlinu nov inštitut za internet

Na spletišču nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in znanost je 23. 5. 2017 objavljeno sporočilo za javnost o novem inštitutu za internet.
Kako vplivajo družbeni mediji na dobro počutje mladih in starejših uporabnikov? Kako lahko v času masovnih podatkov odgovorno ravnamo s svojimi osebnimi podatki? Kako lahko državljani varno uporabljajo internet in njegove brezmejne možnosti, da sooblikujejo in ustvarjajo demokracijo? Na ta in mnoga druga vprašanja o digitalizaciji bodo iskali odgovore na novem nemškem inštitutu za internet.
Nemški inštitut za internet bo ustanovil konzorcij petih visokih šol in dveh raziskovalnih inštitucij, ki so bili izbrani na razpisu. Izbrani prijavitelji so pripravili in razvili koncepte, ki jih je potrdila mednarodna komisija, ki ji je predsedoval prof. fr. Viktor Mayer-Schönberger z oksfordskega inštituta za internet.

Novi inštitut bo deloval kot »učni center« in dajal impulze za lokalne in mednarodne raziskave ter odpirali teme. Kot osrednji akter tega raziskovalnega polja bo sam določal prednostne naloge. Inštitut bo razvijal modele praktičnih uporab v podporo družbi in njenim inštitucijam, podjetjem in politiki. Poleg tega bodo na inštitutu povezovali pomembne raziskovalce in spodbujali mlade raziskovalce, na primer z zaposlovanjem mladih odličnih raziskovalcev.
Na inštitutu bodo neodvisno in interdisciplinarno proučevali digitalizacijo in njen vpliv na ljudi, v vsej njeni kompleksnosti. Analizirali bodo procese transformacije v digitalnem okolju in spremembe družbe ter iskali nove možnosti za delovanje. Pri tem bodo razvijali inovativne in interdisciplinarne oblike raziskovanja in posredovali svoje znanje in vedenje v uporabo. Proučevali bo etične, pravne, ekonomske in poslovne vidike interneta in digitalizacije.

Za ta namen je nemško zvezno ministrstvo za izobraževanje in znanost (BMBF) zagotovilo 50 milijonov evrov za prvih pet let delovanja inštituta.

Zvezna vlada z ustanovitvijo tega inštituta uresničuje enega od svojih ciljev iz koalicijske pogodbe in Digitalne agende 2014–2017 in inštitut bo začel delovati še letos. Predvidene so redne evalvacije delovanja inštituta z namenom zagotavljanja kakovosti.
Razpisi za direktorje bodo mednarodni.

Dodatne informacije:
https://vernetzung-und-gesellschaft.de/

 

(Skupno 35 obiskov, 1 današnjih obiskov)