Na spletišču nemškega zveznega ministrstva za izobraževanje in raziskave v rubriki Sporočila za javnost je z dne 1. 7. 2014 objavljen članek o konferenci in konceptu za trdno prihodnost poklicnega izobraževanja.

Krepitev poklicnega izobraževanja je ena od prednostnih nalog zveznega ministrstva za izobraževanje (BMBF) v sedanjem mandatu. Prek pobude »Chance Beruf« bo BMBF poskušalo izboljšati in pospešiti vključevanje, privlačnost in prehodnost v poklicnem izobraževanju.

V uvodnem nagovoru je zvezna ministrica Johanna Wanka povedala: »Odločno se zavzemam za krepitev poklicnega izobraževanja v Nemčiji, ki je tradicionalno osrednji steber nemškega izobraževalnega sistema in uspešnosti nemškega gospodarstva. Ob vedno močnejši konkurenci visokih šol in ponudb rednega šolanja mora postati poklicno izobraževanje še boljše, bolj privlačno in bolj odprto.« »Uresničitev tega cilja pa ni le v domeni zvezne in deželne politike, ampak tudi podjetij in socialnih partnerjev, na primer v okviru trenutnih pogajanj za »alianso za izobraževanje in nadaljnje usposabljanje,« je povedala Wanka.

Najpomembnejši cilj pobude »Chance Beruf« izboljšanje dosežene izobrazbe v Nemčiji; na ministrstvu BMBF sledijo načelu »Preprečevanje namesto popravljanja« (»Prävention statt Reparatur«). Pomembni elementi so nadgradnja in razširitev pobude BMBF »Izobraževalne verige« (»Bildungsketten«), dogovor na zvezni in deželni ravni o sistematizaciji procesov izbiranja poklica za vse učence in izboljšanju prehodnosti iz šole v poklicno usposabljanje (vajeništvo), inovativni program »Jobstarter plus« za spodbudo majhnim in srednje velikim podjetjem, da se vključijo v izvajanje usposabljanja.

Druga prednostna naloga je izboljšanje možnosti za vstop v poklicno usposabljanje. Na eni strani je cilj nadgradnja poklicnega nadaljnjega usposabljanja, na drugi strani pa boljša prehodnost med poklicnim usposabljanjem in visoko šolo v obe smeri. S programom »Jobstarter« podpira ministrstvo inovacije in strukturni razvoj na področju poklicnega izobraževanja. Razvijali in preizkušali bodo inovativne pilotne projekte za vključevanje posameznikov, ki so prekinili izobraževanje, v poklicno usposabljanje.

Tretja prednostna naloga »Chance Beruf« je povečati udeležbo v nadaljnjem izobraževanju in usposabljanju. Na BMBF bodo izvajali program spodbud, kot so štipendije za nadaljevanje usposabljanja, izobraževalne premije in štipendije za bodoče mojstre (Meister-BAföG) ter odpiranje možnosti za napredovanje diplomantov prve bolonjske stopnje (Bachlor) s poklicnimi izkušnjami.

Več informacij o zvezni konferenci BMBF »Chance Beruf«

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)