V državah, kjer obstajata množični vpis na univerze in starajoča se populacija, se študentje srečujejo z vedno večjimi stroški visokošolskega izobraževanja. Kljub temu pa se nadaljuje trend krčenja javnih izdatkov za univerze (npr. v Veliki Britaniji in nekaterih državah ZDA). V državah, kjer je visokošolsko izobraževanje še bolj v razvoju (npr. na Kitajskem, v Indiji in Braziliji), pa si želijo še izboljšati dostopnost novim študentski populaciji.

Higher Education Strategy Associates – HESA v poročilu Tuition Fees and Student Financial Assistance: 2010 Global Year in Review (pdf) piše, kako se s tem soočajo države po svetu (skupaj je opisanih 39 držav).

Države, ki so pomembno spremenile politiko študijskih pomoči, so Pakistan, Filipini, Tajska in nekatere države v ZDA (npr. Kalifornija), najverjetneje pa se bo trend še nadaljeval.

Opaznejše spremembe pri štipendijah in pomoči študentov po svetu so:

 • Vlada in institucije v državah, kjer se število študentov zmanjšuje (npr. Japonska in Južna Koreja), iščejo nove načine, kako nagovoriti netradicionalne lokalne študente in privabiti mednarodne študente, poleg tega pa raziskujejo možnosti organiziranja prekomorskih kampusov.
 • Države v razvoju, kot npr. Brazilija, Kitajska in Indija, ki se soočajo s hitro naraščajočim številom prebivalstva in večjo stopnjo participacije, se trudijo omogočiti študij vsem študentom z omejenimi vladnimi viri.
  • V Braziliji želijo z investicijskim programom REUNI podvojiti število študentov v naslednjih štirih letih.
  • Kitajska načrtuje zvišati vpis populacije od 24 % na 40 % v naslednjih 10 letih (vendar bolj na račun zmanjševanja prebivalstva kot na račun širjenja prostorov)
  • Indija namerava zvišati delež populacije, vpisane v visoko šolstvo, od 12 % na 30 % do leta 2020.
 • Avstralija je malce povišala šolnine, a precej zvišala štipendije; na Nizozemskem pa so povišali šolnine, a zmanjšali študentsko pomoč.
 • Študentje v Pakistanu, na Tajskem in Filipinih so v stiski, saj so v teh državah zelo skrčili finančno pomoč študentom.
 • Po drugi strani se pogoji izboljšujejo študentom v Čilu, Nemčiji, Indiji, Nigeriji, Španiji, Rusiji in na Kitajskem, a so izboljšanja majhna.

Vir: University World News, 16. 2. 2011

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)