Nova britanska vlada je dober teden po zaprisegi objavila svoj petletni politični program. Glede izobraževanja namerava:

  • omogočiti staršem, dobrodelnim ustanovam, interesnim skupinam in učiteljem ustanavljanje novih šol;
  • zagotoviti šolam večjo avtonomijo pri organizaciji in izvajanju kurikuluma;
  • uvesti »premijo za učenca«, s katero želi povečati proračunsko porabo sredstev za učence iz najrevnejših družin;
  • spremeniti plačne predpise in predpise o delovnih razmerah, da bi zagotovila šolam večjo avtonomijo pri odločanju o nagrajevanju učiteljev in sankcioniranju slabših rezultatov;
  • zagotoviti prožnejši sistem državnega preverjanja znanja z vpljevanjem novih kvalifikacij v državne šole, kot je denimo mednarodno spričevalo o splošnem izobraževanju (IGCSE – doslej le v neodvisnih šolah).

Maja 2010 so predstavili tudi predlog zakona o akademijah. Prve akademije, ki so v večini primerov nadomestile neuspešne srednje šole, so odprle svoja vrata že leta 2002. S predlogom novega zakona želi nova vlada poenostaviti proces preoblikovanja vseh šol v akademije, primarnih, sekundarnih in posebnih šol. Minister za šolstvo namerava izdati soglasje vsem šolam, ki jih bo kot “nadpovprečne” ocenil Urad za standarde v izobraževanju Ofsted (inšpektorat), če seveda ne bo drugih utemeljenih zadržkov.

Vir: Cabinet Office
Več informacij: The Coalition: Our programme for government

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)