Evropski ministri in ministrice za izobraževanje so se v sredo, 16. marca, v navzočnosti evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marije Gabriel udeležili videokonference, ki ji je predsedoval francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, da bi izmenjali mnenja o tem, kako lahko Evropska unija zagotovi konkretno pomoč ukrajinskim učencem, učiteljem in pedagoškemu osebju.

Od 24. februarja je Ukrajino zapustilo več kot tri milijone Ukrajincev, od tega polovica otrok. Glede na pritok beguncev se začenja usklajen odziv ministrov in ministric za izobraževanje.

Na povabilo predsedstva je sejo začel ukrajinski minister za izobraževanje in znanost Sergej Škarlet.

Evropski ministri in ministrice za izobraževanje so izrazili solidarnost z ukrajinskim prebivalstvom, natančneje z otroki in vsem izobraževalnim osebjem.

Medtem ko se evropski izobraževalni prostor krepi, je treba vzpostaviti dejansko evropsko usklajevanje, da bi spodbudili izmenjavo dobrih praks in tako zagotovili skupen odziv na šolanje ukrajinskih otrok v EU.

V želji po spodbujanju vezi med temi otroki in njihovo državo želi 27 držav EU predlagati prilagojene rešitve v sodelovanju z Evropsko komisijo in ukrajinskim ministrstvom za izobraževanje.

Države članice in Komisija so razpravljale o tesnejšem sodelovanju med nacionalnimi organi za boljše usklajevanje pobud, da bi čim prej povezali vsa ministrstva EU.

  • Prvo delovno področje se osredotoča na izmenjavo in združevanje digitalnih izobraževalnih vsebin, da bi olajšali nadaljevanje izobraževanja v Ukrajini in Evropski uniji.
  • V okviru drugega delovnega področja so se države strinjale tudi, da je treba vzpostaviti skupne ureditve za sprejem ukrajinskih učencev, da bi zagotovili njihovo dobro počutje v šoli in podprli učitelje, ki prevzamejo odgovornost zanje v kriznih razmerah. To delovno področje bo zajemalo tudi najboljše izobraževalne prakse za obravnavanje razmer v Ukrajini v razredu.
  • V okviru tretjega delovnega področja si bodo države članice lahko na podlagi izkušenj v zvezi z učenjem na daljavo, pridobljenih med zdravstveno krizo, prizadevale za čim boljšo uporabo obstoječih platform.

Za podporo učiteljem se bo uporabljal tudi program eTwinning.

Ministri in ministrice se bodo 5. aprila sestali na seji Sveta ministrov in ministric za izobraževanje v Luxembourgu, da bi razpravljali o tem, kako bi lahko še naprej skupaj podpirali Ukrajino.

Vir in več informacij: Svet EU, 16. 3. 2022

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je udeležila neformalnega srečanja ministrov EU, pristojnih za izobraževanje, ki ga je na daljavo organiziralo francosko predsedstvo.

Pred tem se je pred bilateralnim srečanjem srečala tudi z veleposlanikom Ukrajine v Sloveniji Mykhailom F. Brodovychem, ki je predstavil stanje v Ukrajini in stanje Ukrajincev v Sloveniji. Ministrica mu je pravtako zagovorila polno podporo in pomoč.

Vir in več informacij: MIZŠ, 16. 3. in 18. 3. 2022

(Skupno 47 obiskov, 1 današnjih obiskov)