Preobrazba izobraževanja se začne pri učiteljih

Pot vsakega od nas se vsaj enkrat v življenju preplete s potjo učiteljev. Običajno že na samem začetku naše poti, zato nas pomembno zaznamujejo za celo življenje.

V Sloveniji več kot 50 tisoč učiteljev (vzgojiteljev, osnovnošolskih, srednješolskih in visokošolskih učiteljev ter predavateljev in ostalih pedagoških delavcev) dnevno prihaja v stik s skoraj pol milijona udeležencev izobraževanja na celotni vertikali od predšolske vzgoje do visokošolskega izobraževanja. Učitelji so pomemben povezovalni element družbe, vsaka sprememba v njej se začne z njimi.

Ob svetovnem dnevu učiteljev smo na ministrstvu pripravili kratek pregled stanja, opremljenega s podatki Statističnega urada Republike Slovenije iz šolskega leta 2021/22, ter nekaj mednarodno primerjalnih podatkov iz najnovejše OECD publikacije Pogled na izobraževanje (Education at a Glance 2022), ki je bila objavljena 3. 10. 2022, Eurydice publikacije Plače učiteljev in ravnateljev v Evropi 2020/21 (Teachers’ and School Heads’ Salaries and Allowances in Europe – 2020/2021), ki nam je svoje podatke razkrila prav na letošnji svetovni dan učiteljev, in OECD Mednarodne raziskave o poučevanju in učenju TALIS, ki je sicer iz leta 2018, vendar so njeni rezultati še vedno aktualni.

Glavne teme:

  1. Priporočilo o položaju učiteljev
  2. Preobrazba izobraževanja se začne pri učiteljih
  3. Kdo so slovenski učitelji?
  4. Začetno izobraževanje učiteljev, delež mladih učiteljev, letno število ur poučevanja in njihove plače (začetne in izplačane)
  5. Učitelji in dobrobit

Vir in več informacij tudi na MIZŠ, 5. 10. 2022, in ZRSŠ, 5. 10. 2022

(Skupno 140 obiskov, 1 današnjih obiskov)