Svet Evrope je 12. maja na pobudo Slovenije razglasil Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, ki bo odslej vsako leto obeležen 18. novembra.

Ob tem so opozorili, da spolno nasilje in spolne zlorabe otrok, ki so še posebej ranljiva skupina, predstavljajo hudo kršitev otrokovih pravic in imajo dolgotrajne negativne posledice na njihovo življenje.

Namen novega evropskega dne je ozaveščanje o tovrstnih kaznivih dejanjih, o nujnosti njihovega preprečevanja in preprečevanje stigmatizacije žrtev. Poleg tega je namenjen spodbujanju držav k ratifikaciji Konvencije Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo (ti. Lanzarotska konvencija) ter njenemu polnemu uresničevanju.

Na Ministrstvu za zunanje zadeve so poudarili, da je pobudo za ustanovitev novega evropskega dne konec leta 2011 podala Slovenija, na predlog Združenja proti spolnemu zlorabljanju. Povedali so še, da so pravice otrok visoko na prednostni listi slovenske zunanje politike in da je z novim evropskim dnem storjen pomemben korak, da se prekine ‘kultura molčanja’ o hudih kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost otrok.

Od 11. do 19. novembra 2015 bo v Osrednjem atriju Mestne hiše na ogled razstava risb otrok iz OŠ Miška Kranjca (mentorica:prof. Mateja Kranjc) ter spisov otrok iz OŠ Brežice (mentorica: prof. Darinka Ferenčak Agrež) in OŠ Podbočje (mentorica: prof. Janja Rostohar) na temo spolne zlorabe.

Vir: Časnik Šolski razgledi, Spletno oko in Ljubljana.si

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)