Urad vlade za komuniciranje je v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) organiziral 1. vladno twitter konferenco (t.i. tweetUP) z naslovom #mladiUP, na kateri so se ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak (na Twitterju @ministricaMDDSZ), državni sekretar na MDDSZ Dejan Levanič (na Twitterju @dejanlevanic) in Zoran Kotolenko, namestnik generalne direktorice Direktorata za trg dela in zaposlovanje, z zainteresiranimi tviteraši pogovarjali o jamstvu za mlade in ureditvi študentskega dela. Razpravo je vodil Matej Praprotnik (na Twitterju znan kot @praprotnix).

Ministrica Kopač Mrak je poudarila, da se Jamstvo za mlade že izvaja, skupno pa bo izvedeno kar 36 ukrepov za katere bo namenjamo skupaj 157,7 milijonov evrov, od tega približno 70% evropskih sredstev. Nadalje je ministrica izpostavila, da se zaveda, da so mladi med najbolj ogroženimi skupinami na trgu dela, saj na tega šele vstopajo, nimajo delovnih izkušenj in se pogosto srečujejo z diskriminacijo. Mladi tudi bolj pogosto kot druge starostne skupine delajo v prekernih oz. fleksibilnih zaposlitvah, zato so ob nastopu krize običajno prvi, ki izgubijo zaposlitev. Na ministrstvu zato veliko pozornosti namenjajo ukrepom, ki zvišujejo zaposlitvene možnosti mladih.

Državni sekretar Levanič je izpostavil glavne načrtovane spremembe ureditve študentskega dela, ki med drugim uvaja tudi omejitve zaposlovanja študentov glede na število redno zaposlenih v podjetju. Pri najmanjših delodajalcih z največ povprečno petimi zaposlenimi pa omejitve niso predvidene, in sicer zaradi spodbujanja podjetništva in omogočanja rasti novonastalim podjetjem. Državni sekretar Levanič je poudaril, da se na ministrstvu največ ukvarjajo z najbolj ranljivimi kategorijami prebivalstva, ki imajo z zaposlovanjem največ težav, in usmerjajo sredstva tja, kjer so ta najbolj potrebna.

Zoran Kotolenko je glede perspektivnosti posameznih poklicev izpostavil, da že sedaj ministrstvo spodbuja podjetja k identificiranju svojih kadrovskih potreb, da bomo lahko mladim jasno sporočili kateri poklici so na trgu dela iskani. Trenutno so srednjeročno to poklici na področju informacijske tehnologije, poklici povezani z zelenimi delovnimi mesti ter tehnologijami prihodnosti.

Udeleženci so poudarili pomen medresorskega sodelovanja in usklajevanja ukrepov različnih ministrstev tudi s civilno javnostjo, saj bomo le tako lahko uvedli učinkovite in celovite rešitve.

Poleg udeležencev konference, ki so lahko gostom postavljali vprašanja »v živo«, so predstavniki vlade preko spletnega video prenosa odgovarjali tudi na vprašanja prejeta preko družbenega omrežja Twitter, kjer se je razvila pestra razprava, saj je bilo na to temo objavljeno okrog 150 tvitov.

Vir: Vlada RS, 24. 2. 2014

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)