Eduroam – revolucionarna storitev varnega brezžičnega gostovanja – praznuje 10 let svojega obstoja. Raziskovalci, študenti in učitelji lahko danes omrežje Eduroam uporabljajo v več kot 50 državah po celem svetu in na več kot 5.000 različnih lokacijah dostopa po Evropi. Tako lahko varno in enostavno dostopajo do interneta tudi takrat, ko gostujejo na drugi organizaciji.

10-letnico storitve Eduroam so obeležili v četrtek, 24. maja 2012, na konferenci TERENA Networking Conference (TNC2012), kjer se Marko Dolničar, študent Fakultete za računalništvo in informatiko, predstavlja s plakatom o varnostnih vidikih v federaciji omrežij Eduroam. Njegov plakat je po mnenju programskega odbora TNC eden izmed 10 najboljših, ki so jih pripravili evropski študenti, kar mu je hkrati omogočilo skoraj brezplačno udeležbo na konferenci.

Varno brezžično gostovanje za raziskovalce, študente in učitelje

Raziskovalna in izobraževalna skupnost postaja vedno bolj mobilna in odvisna od uporabe naprednih tehnologij.  Za potrebe medsebojnega sodelovanj in komuniciranje je potrebna enostavna, varna in kakovostna povezava v internet. In ravno zaradi tega je nastal Eduroam. Z uporabo omrežja Eduroam se lahko raziskovalci, študenti in učitelji brez dodatne registracije ali vpisa gesel povežejo v omrežje na vseh tistih organizacijah, ki so del federacije. Potrebno je samo odpreti prenosnik oziroma povezati kakšno drugo mobilno napravo. Sistem avtomatično prepozna uporabnika in mu omogoči uporabo omrežja.

V Sloveniji za koordinacijo federacije izobraževalnih omrežij Eduroam skrbi Arnes. Trenutno je uporabnikom omrežja Eduroam in tudi sorodnega omrežja Libroam omogočeno gostovanje na več različnih lokacijah po Sloveniji. Brezplačen dostop do interneta bo uporabnikom omrežja Eduroam omogočen tudi v okviru delovanja ljubljanskega brezžičnega omrežja.

Vir: Arnes, 24. 5. 2012

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)