Januarja leta 2006 je bila sprejeta pomembna odločitev, da se v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ustanovi posebni odbor, ki bo zgradil mostove sodelovanja med drobnim gospodarstvom in akademsko ter znanstveno sfero. Pobudnika ustanovitve posebnega odbora sta bila njegov prvi in zdajšnji predsednik Janez Škrlec in takratni generalni sekretar OZS, dr. Viljem Pšeničny.

Ponosni smo, da je bil Odbor za znanost in tehnologijo skrajšano (OZT) pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ustanovljen kot prvi odbor v Sloveniji, ki bo zgradil mostove sodelovanja med drobnim gospodarstvom, še zlasti med OZS in fakultetami, univerzami in inštituti. Vloga odbora pa je bila tudi približati nove in prihajajoče tehnologije obrtnikom in podjetnikom, še zlasti na propulzivnih področjih, kot je elektronika, IKT, mehatronika, avtomatika, robotika, bionika, področje novih materialov in nanotehnologije in drugo…. V odboru OZT so se zavedali, da tudi drobno gospodarstvo potrebuje učinkovite povezave z razvojno-raziskovalno sfero, zavedali pa so se tudi dejstva, da je njihovo poslanstvo izjemno težko in zahtevno, ter da bodo rezultati vidni in koristni predvsem na dolgi rok. Povezovanje gospodarstva in znanosti je sila zapleten proces in uspešnost v tem procesu je odvisna tudi od širše družbene podpore, še zlasti pa od OZS.;

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS Odbor za znanost in tehnologijo šteje kot največji dogodek sklenitev sodelovanja z našim največjim razvojno-raziskovalnim inštitutom, Institutom Jožefa Stefana. S tem inštitutom je odbor sodeloval že več kot 50 krat in to na izjemno pomembnih tehnoloških in nanotehnoloških dnevih in skupnih sejemskih predstavitvah. Zasluga, da je do sodelovanja prišlo gre seveda tudi direktorju IJS, prof. dr. Jadran Lenarčiču in vrhunskemu znanstveniku istega inštituta prof. dr. Dragan Mihailovićem. Odbor OZT pa je izjemno ponosen, da je v tem času prišlo tudi do podpisa dogovora o sodelovanju s FERI-Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Kemijskim inštitutom v Ljubljani, Univerzo v Mariboru, Univerzo v Novi Gorici, Centrom odličnosti – Namaste, Centrom odličnosti za nanoznanosti in nanotehnologijo – Nanocentrom. Občasno pa odbor OZT sodeluje tudi s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani, NIB – Nacionalnim inštitutom za biologijo v Ljubljani, Fakulteto za strojništvo – Univerze v Mariboru, ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterimi drugimi.

Odbor za znanost in tehnologijo je v teh desetih letih organiziral vrsto pomembnih dogodkov, spodbujal je inovacije, razvoj ter aplikativnost novih in aktualnih tehnologij. Skrbel pa je tudi za pedagoške aktivnosti, razvoj novih poklicev, implementacijo razvojno-raziskovalnih dosežkov v izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo in spodbujal učinkovitejše aktivnosti povezane s Strategijo pametne specializacije (SPS).

Vir: OZS, 8. 1. 2016

(Skupno 8 obiskov, 1 današnjih obiskov)