Ali poznate osnovna pravila, ki jih uporabniki največkrat pozabimo ali prekršimo, ko uporabljamo e-pošto?

Brez panike. Pripravili smo pregled desetih osnovnih pravil za varno in odgovorno rabo e-pošte.

  1. Uporabljajte varna gesla, izberite gesla, ki jih je težko uganiti, ne uporabljajte svojega imena, priimka, datuma rojstva. Gesla naj vsebujejo vsaj 8 znakov, velike in male črke, številke, in tudi druge znake. Ali ste vedeli, da so se v letu 2017 najbolj uporabljanim geslom »123456«, »password« in »qwerty« pridružila še »letmein«, »monkey«, »iloveyou« in »starwars«?
  2. Uporabljajte različna gesla za različne storitve in aplikacije, ki jih uporabljate. Geslo za elektronsko pošto in za spletno banko naj ne bo enako, ker tako povečate možnost za vdor ali zlorabo.
  3. Svojega elektronskega naslova ne delite na vsakem javnem forumu ali v vsaki nagradni igri, ki jo zasledite na družabnih omrežjih kot so Facebook, Twitter … Ni vsaka nagradna igra ali brezplačna ponudba vredna tega, da svoje osebne podatke zaupate nekomu, ki ga ne poznate in vam ne želi zgolj podariti brezplačnega artikla ali storitve.
  4. V spletni komunikaciji prek e-pošte ne delite podatkov ali vsebin, ki jih ne bi objavili na plakatu sredi mesta ali delili javno na spletu. Sem spadajo tekstovna sporočila, slike, video posnetki in druge vsebine.
  5. Ponudniki e-pošte ali spletnih storitev vas nikoli ne bodo prek e-pošte pozvali, da ponovno vnesete vaše geslo ali druge zasebne podatke.
  6. Gesel ne shranjujte na listke, telefone ali jih delite z drugimi. Če si gesla težko zapomnite, razmislite o uporabi t. i. upravljalca gesel (ang. Password Vault Manager), ki nudi varno hrambo gesel in omogoča tudi dvostopenjsko avtentikacijo.
  7. Ne uporabljate e-pošte na javnih računalnikih. Če dostopate do e-pošte prek javnega omrežja (WI-FI), vedno uporabite namensko aplikacijo, če pa dostopate do e-pošte prek brskalnika, pa vedno preverite, če je vzpostavljena varna povezava (HTTPS). 
  8. Bodite pozorni na e-sporočila, ki imajo v zadevi napisano URGENT (nujno) in na sporočila, ki vsebujejo različne priponke. Sporočil, ki jih prejmete od neznanih pošiljateljev, ne odpirajte in na njih ne odgovarjajte, predvsem pa ne odpirajte povezav ali priponk v sporočilu.
  9. Poskrbite, da vedno uporabljate protivirusno zaščito na vašem računalniku in mobilni napravi in da je ta ustrezno posodobljena.
  10. Ali veste, zakaj rečemo, da je geslo kot zobna ščetka? Tako za zobno ščetko kot gesla velja slednje: skrbimo, da jih zamenjamo, ko se obrabijo in ne služijo več svojemu namenu. Zobno ščetko zavržemo, ko je obrabljena, gesla pa naj bi menjali vsaj na šest mesecev.

Z Arnesom do varne in zasebne e-pošte

Arnes organizacijam, njihovim uporabnikom in upravičenim posameznikom omogoča uporabo elektronske pošte z 20 GB prostora in s sistemom za zavračanje okuženih in filtriranje ter označevanje neželenih sporočil. Tega je Arnes razvil v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan. Storitev Arnes zagotavlja z uporabo lastnih poštnih strežnikov, ki se fizično nahajajo v Arnesovih prostorih v Sloveniji. Arnesova elektronska pošta tako zagotavlja najvišjo stopnjo zasebnosti.

Vir: Arnes, 30.1.2018

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)