Na spletišču Obrtno-podjetniške zbornice je 6. 5. 2014 objavljeno vabilo (pdf) na 11. nanotehnološki dan, ki bo  9. maja 2014 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Dogodek sodi predvsem v kontekst učinkovitega povezovanja gospodarstva in znanosti in prenosa novih znanj in tehnologij v gospodarstvo, še zlasti v mala in mikro podjetja. Pomemben je zato, ker so strokovne teme na področja kot je varnost, zdravje, okoljevarstvo, ter trajnostne tehnologije za trajnostni razvoj v luči iskanja tako imenovanega zelenega življenjskega sloga.

Pozornost organizatorjev in sodelujočih strokovnjakov bo namenjena aktualnemu dogajanju na področju nanotehnologije in tudi razvoju trajnostnih tehnologij.

Teme bodo predstavili vrhunski strokovnjaki, med njimi prof. dr. Maja Remškar z Instituta Jožef Stefan, prof. dr. Aleš Holobar z FERI – Univerze v Mariboru, prof. dr. Maja Ravnikar iz Nacionalnega inštituta za biologijo iz Ljubljane, Jan Bitenc univ. dipl. inž. kemije s Kemijskega inštituta v Ljubljani, dr. Boštjan Genorio iz Argonne National Laboratory Chicago, ZDA, ter prof. Aleksandra Lobnik s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Udeležencem bodo predstavili nanotehnološki stik bioloških in tehnoloških sistemov (komunikacija človek-stroj), možganske vsadke in vmesnike mišice-stroje, viruse – so to naši sovražniki ali prijatelji, razvoj nano in biosenzorjev, grafen – čudežni material skozi koncept znanstvenega razvoja do uporabe, nanovarnost in detekcijo onesnaženosti zraka z nanodelci, ter nanomateriale za aplikacije v okoljevarstvu.

Uvodoma bosta udeležence nagovorila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in direktor Kemijskega inštituta v Ljubljani prof. dr. Janko Jamnik. Vsebinski koncept dogodka in moderatorstvo je kot običajno zaupano predsedniku Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, Janezu Škrlecu, ki poudarja, da je dogodek zelo pomemben za inovativna in razvojno naravnana mala in mikro podjetja in seveda za mlade raziskovalce v gospodarstvu in akademsko-znanstveni sferi.

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)