Na spletni strani UNESCa Slovenija je obljavljeno sporočilo Irine Bokove, generalne direktorice UNESCO, ob mednarodnem dnevu strpnosti, tj. 16. november 2010

Tveganje je veliko. V svetu, ki je povezan bolj kot kdajkoli prej, ko komunikacija nikoli ni bila tako enostavna in kjer je razlika med “lokalnim” in “globalnim” narazen le za en klik, mora toleranca ostati v ospredju našega razmišljanja in delovanja. To ne more biti samoumevno. Mednarodni dan strpnosti je ključna priložnost za vse nas za mobilizacijo v tej smeri.

Nevarnosti so resnične. Tudi ko stare ločnice izginjajo, se porajajo in povečujejo nove pregrade med ljudmi in skupnostmi – stene, ki so narejene iz strahu, predsodkov, nevednosti in sovraštva. Vsak dan nam pove zgodbo, da ni dovolj, da komuniciramo – moramo se povezati. Izmenjava ni dovolj, moramo deliti. Strpnost je izhodišče.

Spodbujanje intelektualne in moralne solidarnosti je v osrčju UNESCO poslanstva. Mednarodni dan strpnosti je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1995 na predlog Generalne skupščine UNESCO. Letos UNESCO vodi prizadevanja ZN z Mednarodnim letom zbliževanja kultur. Delamo na tem, da bi spodbujali standarde za kulturno raznolikost. Promoviramo koristi nenehnih  izmenjav in dialoga med kulturami in verami. Gradimo omrežja in koalicije za boj proti rasizmu in diskriminaciji. Podpiramo kakovostno izobraževanje za vse kot temeljni način za gradnjo strpnosti in  znanje za vse. V vsakem primeru podpiramo dialog kot pot do sprave v družbah, ki so pod pritiskom.

Naše delo se začenja z načelom dostojanstva, enakopravnosti in vzajemnega spoštovanja do vseh moških in žensk. Delamo, da bi prepričali vse, da povečujoča se kompleksnost našega sveta ne more odvzeti temeljnih vrednot človeštva. Identitete niso toge, temveč bogate in lahko so množične. Spodbujanje strpnosti je vprašanje preživetja – preživetja kulturne raznolikosti, jezikov, vsega, kar naredi vsakega od nas edinstvenega. V svojem bistvu gre za kovanje skupne človečnosti.

Strpnost je osvobajajoča. To ne pomeni brezbrižnosti ali preprosto priznanja. Gre za dejanje, s katerim so razlike drugih priznane enako kot naše lastne in v katerem se bogastvo druge kulture upošteva kot premoženje vseh. Medsebojno spoštovanje nam daje moralni kompas, ki zagotavlja, da ne bo nihče puščen ob robu – moški, ženske in otroci iz vseh koncev sveta. Strpnost omogoča posameznika, osvobaja skupnosti in zagotavlja temelje za realno rast in resničen mir. Strpnost je pot za vodeno  izkoriščanje sil globalizacije v smeri uspešnega, mirnega in združenega človeštva. Ta modrost je prastara, vendar je še vedno temelj zdrave, sodobne družbe. 

Vir UNESCO Slovenija

 

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)