93 osnovnošolcev in 58 srednješolcev, ki so bili najuspešnejši na območnih tekmovanjih, se je 15. aprila na OŠ Rudolfa Maistra Šentilj pomerilo na državnem tekmovanju iz znanja geografije.

Tokrat so prvič tekmovali na dveh lokacijah: osnovnošolci na matični šoli, srednješolci na podružnični šoli Ceršak. Po himni in kulturnem programu, v katerem so učenke odplesale dinamičen ples, je osnovnošolce pozdravila Gačar Nana, pomočnica ravnateljice, in opisala občino Šentilj in šolo. Danijel Lilek, koordinator tekmovanja, je ponovil ključne napotke, ki so pomagali učencem pri raziskovanju geografskih značilnosti Šentilja in okolice. V Ceršaku so srednješolce pozdravili Majda Štraus, vodja podružnične šole, Polonca Tomažič in Anton Polšak, v kulturnem programu pa so nastopili učenci s trobento, harmoniko in Orfovimi instrumenti. Dijake je pot vodila od šole prek naselja, gozda, grap, usadov in polj do Mure, mimo tovarne papirja in nazaj.

Ko so se tekmovalci vrnili z opazovanja terena, so morali prek zastavljenih vprašanj napraviti poročilo o terenskem raziskovanju, pri katerem so uporabljali zapiske, ki so jih napravili med terenskim opazovanjem. Izdelki so bili ovrednoteni v dveh urah, saj se je za ocenjevalce prostovoljno javilo dovolj mentorjev.

Tekmovanje so zaključili v Brlogi, kjer so se po napornem delu okrepili z malico, prejeli darila, ki jih je s pomočjo donatorjev preskrbela OŠ Šentilj, za sprostitev pa ja zaigral ansambel Brloga.

Ker imajo tekmovalci po objavi informativnih izidov, ki so bili objavljeni že zvečer po tekmovanju, možnost za poizvedbe in pritožbe, bodo uradni rezultati znani 21. aprila na spletni strani ZRSŠ, kjer so že na ogled tekmovalne naloge.

Vir: SIO, 16. 4. 2014

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)