V Murski Soboti se je v ponedeljek, 8. 8. 2011, začel že 19. mednarodni romski tabor, na katerem se okoli 60 udeležencev iz petih držav ukvarja z romološkimi temami.

Na taboru, ki se bo končal v soboto, udeleženci ob kulturi, zgodovini spoznavanju drugačnosti in drugih govorjo tudi o izobraževanju Romov v izgnanstvu.

Kot poroča MMC RTV SLO, je na otvoritvi Andreja Barle Lakota, direktorica urada za razvoj šolstva na ministrstvu za šolstvo in šport, poudarila, da je bil od prvih taborov do danes dosežen velik napredek. Meni, da so bili v preteklih desetih letih storjeni veliki koraki predvsem zato, ker Zveza Romov Slovenije (ZRS) skupaj z drugimi vodi politiko do romskih vprašanj in skrbi, da se romska identiteta razvija, ne samo z opozarjanjem in pripovedovanjem, ampak tudi s praktičnim delom in izvajanjem različnih projektov.

ZRS je edina v Evropi, ki je bila sposobna voditi evropski projekt Romski pomočnik in v zvezi z njim ne gre samo za to, da je več otrok hodilo v šolo, gre za to, da romski starši, romski pomočniki šolo zares razumejo kot vrednoto. In romskim pomočnikom gre vsa zahvala, da je šola postala osrednja tema življenja in osrednje vprašanje, ki ga želijo Romi tudi sami razreševati,” je poudarila Barletova, ki je prepričana, da je vzrok za to samozavest, da lahko Romi vstopajo v šolo in tvorijo neke vrste most med šolo in družino. Omenjeni projekt je dobil v Evropi posebno priznanje.

Program romskega tabora je objavljen  na spletni strani Zveze Romov Slovenije.

(Skupno 35 obiskov, 1 današnjih obiskov)