V Cankarjevem domu v Ljubljani bo od 18. do 20. septembra 2017 potekal 2. svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih. Kongres pripravlja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Pri njegovi organizaciji sodelujejo še Sekretariat UNESCO ter nekatere vidne mednarodne ustanove – Commonwealth of Learning, Creative Commons ter William and Flora Hewlett foundation.

Pet let po prvem kongresu, ki je potekal leta 2012 v Parizu, bodo udeleženci ljubljanskega kongresa imeli priložnost za pregled implementacije Pariške deklaracije ter razpravo o uporabi odprtih virov izobraževanja (Open Educational Resources – OER) pri uresničevanju razvojnih ciljev na področju izobraževanja.

Eden izmed ciljev kongresa je obravnava možnosti za oblikovanje priporočil za uporabo OER in uskladitev vsebinskih elementov mednarodnega sodelovanja na tem področju. Drugi pomembni element pa bo obravnava možnosti za oblikovanje normativnih instrumentov za uporabo OER in uskladitev vsebinskih elementov mednarodno pravno zavezujočega dokumenta, najverjetneje priporočila, ki bi ga sprejela Generalna konferenca UNESCO ob zaključku članstva Slovenije v Izvršilnem odboru UNESCO (2019).

Kongres bo potekal kot medvladna konferenca z udeležbo na visoki ravni (ministrov, pristojnih za izobraževanje ali njihovih namestnikov). Po drugi strani pa bo kongres združil raziskovalce, znanstvenike različnih zanimanj in področij, študente in gospodarstvenike, ki se bodo razprav udeležili z drugega zornega kota. Organizatorji pričakujejo skupaj okoli 400 udeležencev.

Vir: ACS, 16. 8. 2017

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)