V Sloveniji letos obeležujemo 20. obletnico obstoja višjih strokovnih šol. V študijskem letu 1996/1997 so namreč svoja vrata odprle prve višje strokovne šole. Februarja 1996 je bila sprejeta tudi pravna podlaga za ustanovitev višjih strokovnih šol in sprejemanje študijskih programov. 

Ob tej priložnost je bila včeraj v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju slavnostna akademija. Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je v svojem nagovoru poudarila, da je povezljivost med izobraževanjem in gospodarstvom prav v tem segmentu izobraževanja dosegla viden napredek. »Razvijajoč in dinamični trg dela pred nas postavlja vsak dan nove izzive,« je dejala ministrica in dodala, da višješolsko izobraževanje uspešno odgovarja na te izzive: prilagodljivost, iskanje novega, učenje drugačnega, inovativnega.  

Ministrica je omenila tudi mednarodno vpetost višjih šol: »Mladi danes vedo, kaj je globalni svet, saj preko modernih tehnologij z vrstniki doma in po svetu vsak dan v njem aktivno delujejo. Zato je še toliko bolj pomembno, da nam programi usposabljanja in izobraževanja, skupaj s praktičnimi izzivi, dajejo možnost ustvarjanja prihodnosti tukaj doma.« Kot je dejala ministrica, ni nič narobe, če mladi pridobivajo izkušnje v tujini, pomembno je, da jih znamo privabiti nazaj.

Ministrica je tudi poudarila, da je na področju višjega strokovnega izobraževanja prehod na trg dela lažji kot v drugih delih izobraževanja. Pomembna pa je tudi prehodnost med posameznimi segmenti izobraževanja. »Ta je za nas ključna,« je poudarila ministrica in dodala, da je potrebno vsak del izobraževanja opolnomočiti  skozi nosilce izobraževanj tako, da vsakemu mlademu, ki vstopi v naš v izobraževalni sistem, ponudimo mednarodno konkurenčen izobraževalni program.

Ob koncu se je ministrica zahvalila vsem, ki so s svojim znanjem in izkušnjami pripomogli k razvoju visokega strokovnega izobraževanja v Sloveniji, še posebej pa nosilcem izobraževanja, ki mlade spodbujajo k ustvarjalnosti in inovativnosti. 

Vir: MIZŠ, 25. 10. 2016

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)