Evropska komisija (EK) ob vstopu v leto 2013 začenja dejavnosti evropskega leta, posvečenega evropskim državljanom in njihovim pravicam. Evropsko leto državljanov, ki poteka pod sloganom “Za Evropo gre. Za vas gre“, prihaja v odločilni fazi evropske integracije – leto 2013, namreč pomeni 20. obletnico državljanstva EU, ki je bilo uvedeno leta 1993 z Maastrichtsko pogodbo, hkrati pa je tudi leto pred volitvami v Evropski parlament.

Evropsko leto se bo uradno začelo z razpravo o prihodnosti Evropske unije 10. januarja 2013 v Dublinu, prestolnici Irske, ki od januarja do junija 2013 predseduje Svetu EU. Na ta dan bo v dublinski mestni hiši razprava, v kateri bodo sodelovali predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding, irski predsednik vlade Enda Kenny, irska ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton, nekateri evropski poslanci z Irske ter več kot 200 irskih državljanov. 

Evropsko leto se bo osredotočilo na že dosežene koristi, ki jih prinaša državljanstvo EU, ter na izpolnjevanje pričakovanj državljanov v prihodnosti. Številni dogodki v okviru evropskega leta bodo tako namenjeni pojasnjevanju, kakšne so neposredne koristi pravic državljanov EU ter katere politike in programi obstajajo na tem področju. Evropsko leto bo prav tako spodbudilo vseevropsko razpravo z državljani o zaželeni prihodnosti Evropske unije in reformah, ki so potrebne za izboljšanje njihovega vsakdanjega življenja. Leto pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo potekale leta 2014, je pravi trenutek za to.

Več o državljanstvu EU in evropskem letu državljanov

Vir: EK Predstavništvo v Sloveniji, 1. 1. 2013

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)