Na spletišču UNESCA je z dne 21. 2. 2014 objavljena novica ob mednarodnem dnevu materinščine.

Tema 2014: lokalni jeziki za globalno državljanstvo: poudarek na znanosti

Generalna konferenca Organizacije združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je novembra 1999 (30C/62) razglasila 21. februar za mednarodni dan materinščine.

16. maja 2007 je Generalna skupščina Združenih narodov s sklepom A/RES/61/266 pozvala države članice k ukrepom za “spodbujanje ohranitve in zaščite vseh jezikov, ki jih govorijo ljudje po svetu” in z istim sklepom razglasila leto 2008 za mednarodno leto jezikov z namenom spodbujanja enotnosti, raznolikosti in mednarodnega razumevanja prek večjezičnosti in večkulturnosti.

Z mednarodnim dnem materinščine spodbujamo jezikovno in kulturno raznolikost ter večjezičnost. Datum zaznamuje dan leta 1952, ko je policija v Daki, glavnem mestu današnjega Bangladeša, streljala na študente, ki so na demonstracijah zahtevali priznanje svojega jezika bangla za enega od dveh nacionalnih jezikov v Pakistanu.

Jeziki so najmočnejši instrument ohranjanja in razvijanja opredmetene in neopredmetene dediščine. Z vsemi ukrepi za spodbujanje razširjenosti materinščine ne vplivamo spodbudno samo na jezikovno raznolikost in večjezično izobraževanje ampak razvijamo zavedanje o jezikovnih in kulturnih tradicijah po svetu ter solidarnost, zasnovano na razumevanju, strpnosti in dialogu.

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)