Splošna deklaracija UNESCO o kulturni raznolikosti, sprejeta leta 2001, navaja odločno, da “… je kulturna raznolikost potrebna za vse človeštvo v enaki meri, kot je biotska raznovrstnost potrebna za naravo. V tem smislu je skupna človekova dediščina in jo je treba priznati in potrditi v korist sedanjih in prihodnjih generacij.”

UNESCO je leta 2005 sprejel Konvencijo o varovanju in spodbujanju raznolikosti kulturnega izražanja, ki je edinstvena v tem, da priznava hkrati dvojno, gospodarsko in kulturno, naravo kulturnih dobrin in dejavnosti, spodbuja njihovo prosto gibanje in tako vzpostavlja pristno mednarodno platformo za sodelovanje in razvoj.

Letos nosi ta dan ime »2010, mednarodno leto zbliževanja kultur«, ki mu je bil določen cilj vzpostaviti dialog med kulturami, da bi se okrepile vezi med narodi po vsem svetu in olajšal napredek človeške civilizacije.

V Sloveniji bo osrednja UNESCO prireditev ob dnevu kulturne raznolikosti potekala 25. maja 2010 med 10. in 15. uro v organizaciji Gimnazije Nova Gorica. Učenci in dijaki iz ASPnet  šol v Sloveniji in izven meja bodo na Bevkovem trgu v Novi Gorici predstavili svoje plesne, gledališke, glasbene in likovne točke na temo kulturna raznolikost. Častna gostja bo soproga predsednika RS, gospa Barbara Miklič Türk. Dan kulturne raznolikosti se bo sklenil z umetniškim programom Gimnazije Nova Gorica.

Prijazno vabljeni.

Vir UNESCO

(Skupno 166 obiskov, 1 današnjih obiskov)