Pod okriljem ZN tudi Slovenci obeležujemo dan miru. Po anketi SJM iz leta 2015 se je največja nezaupljivost Slovencev pokazala v zaskrbljenosti glede socialno-ekonomske krize, in glede beguncev. Nezaupljivost sovpada s stopnjo revščine.

Združeni narodi so 21. september proglasili za mednarodni dan miru, saj želijo pozvati vse narodnosti in skupine ljudi, da spoštujejo mir in prenehajo z vsakodnevnimi sovražnostmi ter si na podlagi informacij ter splošnega zavedanja prizadevajo za mirno reševanje sporov. V svetu ga praznujemo od leta 2001.

Stopnja zaupanja Slovencev v mednarodne organizacije je nizka

V Republiki Sloveniji se je zadnja vojna zaključila leta 1991, vendar to še ne pomeni, da smo zaključili s prizadevanji za mir. Slovenija je svojo varnost na nacionalni in mednarodni ravni poskušala zagotoviti tudi z vključitvijo v organizacijo Združenih narodov in evroatlantske povezovalne procese, medtem ko je stopnja zaupanja Slovencev v mednarodne organizacije dokaj nizka (v letu 2012: med 2,3 in 2,5 na lestvici od 1 do 4). Hkrati je po letu 2007 viden trend njegovega upada­nja, verjetno tudi zaradi neuspešnega ukvarjanja mednarodne skupnosti s posledicami gospodarske krize, saj je zaupanje doseglo najnižjo točko ravno v letu 2012. Glede EU, ki med vsemi mednarodnimi organizacijami uživa sorazmerno najvišje zaupanje slovenske javnosti, je opaziti, da je bila stopnja zaupanja vanjo najvišja ob vstopu Slovenije v organizacijo in v letih neposredno za tem (v letu 2004 vred­nost 2,8 na lestvici od 1–4), v zadnjih letih pa upada (2,5). (Malešič, 2016, p. 203)

Celotna novica: SURS, 14. 9. 2017

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)