V torek 8. aprila bo ob 13h v Oranzni predavalnici IJS (drugo nadstropje glavne stavbe) 261. Solomonov seminar. Posnetki preteklih seminarjev

Tokrat bosta Miro Romih in Peter Holozan iz podjetja Amebis predstavila nov produkt ‘Piflar’, ki izloca znanje iz besedil.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Miro Romih, Peter Holozan, Amebis: Sistem Piflar (http://www.amebis.si/piflar)

Sistem Piflar izvaja proces pridobivanja znanja, v katerem se informacije zajemajo, pomnijo in obvladujejo neposredno iz besedil. Piflar besedilo najprej pomensko analizira. Samodejno izloči informacije in jih shrani v bazo znanja. Shranjene informacije nato uporabi za odgovore na vprašanja. Na vprašanja odgovarja tako kot človek, v naravnem jeziku. Gre za redko in napredno vrsto tehnologije za upravljanje z znanjem v svetovnem merilu. Piflarja so v Amebisu razvili sami. Je edini tak sistem za slovenski jezik in eden zelo redkih v svetu.

Primer stavka iz Wikipedije: Aminokislinski ostanek je, kar ostane od aminokisline, ko se odcepi molekula vode pri nastanku peptidne vezi.

Na osnovi analize in izločenih informacij iz zgornjega stavka zna Piflar popolnoma samostojno odgovoriti na spodnja vprašanja. Odgovor Piflarja je lahko kratek ali dolg. Piflar lahko poleg odgovora prikaže tudi spletno stran Wikipedije, kjer je napisan ta stavek.

Vprašanje – Kratki odgovor Piflarja – Dolgi odgovor Piflarja
Ali se molekula vode odcepi pri nastanku peptidne vezi? – da
Kaj se odcepi pri nastanku peptidne vezi? – molekula vode – Pri nastanku peptidne vezi se odcepi molekula vode.
Kje se odcepi molekula vode? – pri nastanku peptidne vezi – Molekula vode se odcepi pri nastanku peptidne vezi.

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)