Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji. Novejše raziskave so osvetlile življenje in delo judovske skupnosti na Slovenskem, še zlasti v Prekmurju. Rezultat so številne publikacije o Judih pri nas. Ob tem bi vas ponovno radi opozorili na brošuro Neznane sledi, ki govori o judovstvu, antisemitizmu in holokavstu v povezavi s slovensko zgodovino. Avtorja sta Oto Luthar in Martin Pogačar, brošura pa je bila konec leta 2013 poslana vsem slovenskim osnovnim in srednjim šolam. Ker je primerna tako za osnovnošolsko kot tudi za srednješolsko populacijo jo vsekakor priporočamo. Na voljo je tudi spletna verzija.

V obravnavo judovske problematike so se vključevali tudi številni drugi strokovnjaki in institucije, še zlasti je treba omeniti Sinagogo Maribor s programom ŠOA – spominjajmo se 2023, ki ne zajema prireditev le v severovzhodnem delu, pač pa tudi drugje po Sloveniji. Vabimo vas, da si ta program ogledate na njihovi spletni strani in se katerega od dogodkov tudi udeležite.

Letos lahko Dan spomina na žrtve holokavsta izvajate na šoli in to v različnih oblikah. Številne aktivnosti so opisane v Priporočilih za poučevanje in učenje o holokavstu (IHRA 2019).

Še več gradiva pa je na voljo (v angleščini) na spletni strani muzeja Yad Vashem oz. v publikaciji muzeja Yad Vashem s priporočili o pripravi spominskih ur na povezavi tukaj. Opozorili bi vas radi, da izberete takšno učno gradivo, ki ne vključuje eksplicitnih prizorov nasilja, mučenja in mrtvih žrtev. Za vse tiste, ki bi želeli tej problematiki posvetiti še več pozornosti, pa prilagamo povezavo do priročnika (v angleščini) z zanimivimi didaktičnimi rešitvami na to temo.

V letošnjem letu pa vam še prav posebej priporočamo ogled filma Zahor – spominjamo se, ki v osemnajstih minutah skozi oči pripovedovalca, mladega judovskega nogometaša, ki živi v današnji Nemčiji, prikaže zgodbo o dveh judovskih dečkih in njuni kasnejši življenjski usodi. Primeren je tako za srednješolce kot tudi za višje razrede osnovne šole, ima pa slovenske podnapise.

Zavod RS za šolstvo priporoča, da vaše aktivnosti v zvezi z dnevom spomina na žrtve holokavsta izvedete v petek, 27. januarja.

Vir in več informacij: ZRSŠ, 19. 1. 2023

(Skupno 57 obiskov, 1 današnjih obiskov)