27. maja 1992, je Slovenija postala 167. članica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation – UNESCO).

Minister dr. Igor Papič se je zahvalil vsem, ki so v  teh 30 letih zgradili trdno osnovo, na kateri delujeta članstvo Slovenije v UNESCU in današnja Slovenska nacionalna komisija za UNESCO. To je posvetovalno telo, ki ga je ustanovila Vlada in je vezni člen med sedežem UNESCA v Parizu in slovensko vlado.

Republika Slovenija ostaja zavezana stališču, da je UNESCO kot organizacija s svojo skoraj 76-letno tradicijo danes morda še bolj aktualen kot kdaj koli prej. Slovenija je podpisnica in aktivna članica vseh UNESCOVIH konvencij.

Unescova družina v Sloveniji je v treh desetletjih narasla na skoraj 30 UNESCO območij, spomenikov in designacij v Sloveniji. Od UNESCOVIH označb je zagotovo najbolj prepoznaven in prestižen Seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Obstaja pa še vrsta drugih programov in aktivnosti, ki predstavljajo okvir za uravnotežen in usklajen pristop k varovanju kulturne dediščine in naravnih vrednot na svetovni ravni. Posebej bi izpostavili izjemno aktivno in prepoznavno slovensko mrežo UNESCU pridruženih šol ter dolgoletno in uspešno delovanje nacionalnih odborov UNESCOVIH medvladnih in mednarodnih znanstvenih programov.

Vir in več informacij: MIZŠ, 7. 10. 2022

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)