Na 63. Berlinskem filmskem festivalu bodo v dveh tednih (od 7. do 17. februarja) prikazali nekaj najboljših novih filmov iz Evrope in sveta, med njimi tudi 17 filmov (glej prilogo), ki so nastali s finančno podporo iz prenovljenega programa EU MEDIA. Iz programa so prejeli skupno skoraj milijon evrov. Program MEDIA spodbuja raznovrstnost in konkurenčnost evropskega filma, tako da finančno podpira nastanek posameznih filmov ter njihovo promocijo in distribucijo zunaj meja matične države. Program MEDIA podpira še štiri osrednje prireditve festivala: vzhajajoče zvezde, ki predstavi 10 najbolj obetavnih mladih igralcev v Evropi, „akademijo talentov Berlinale“, koprodukcijsko tržnico in „gostujoče režiserje“ (več spodaj).

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je ob tem dejala: „Res me veseli, da festival pripisuje tem filmom podoben pomen kot mi. Festival je fantastična priložnost za evropske filmske ustvarjalce in za program MEDIA – in iskreno upam, da bo še dolgo tako. Evropska unija prinaša dodano vrednost z namenskim vlaganjem v kulturo in avdiovizualno področje, saj tadva sektorja dajeta pomemben prispevek gospodarstvu in omogočata nova delovna mesta. Prepričana sem, da bodo države članice in Evropski parlament kmalu potrdili naš novi program Ustvarjalna Evropa, ki združuje program MEDIA in naš dosedanji kulturni program. Za program Ustvarjalna Evropa smo predlagali 1,8 milijarde evrov za sedemletno obdobje. Gledano v celoti gre morda za razmeroma majhen znesek, ki pa bo evropski filmski industriji pomagal premagati izzive digitalizacije in globalizacije filma ter hkrati uveljavljal kulturno in jezikovno različnost.“

Med letošnjimi „vzhajajočimi zvezdami“ je tudi slovenski igralec Jure Henigman, poleg njega pa še Mikkel Boe Følsgaard (Danska), Laura Birn (Finska), Christa Théret (Francija), Saskia Rosendahl (Nemčija), Luca Marinelli (Italija), Arta Dobroshi (Kosovo), Ada Condeescu (Romunija), Nermina Lukač (Švedska) and Carla Juri (Švica). Vsi se bodo udeležili novinarske konference in fotografiranja v nedeljo, 10. februarja (12:30, Hotel de Rome, Behrenstraße 37).

Predstavniki Evropske komisije iz enote MEDIA in Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo se bodo udeležili informativne konference o sedanjem programu MEDIA in prihodnjem programu Ustvarjalna Evropa, ki bo v ponedeljek, 11. februarja (11:00, Ritz-Carlton Hotel, Potsdamer Platz 3). Evropska komisija bo na festivalu odprla tudi poslovni center MEDIA za filmske producente, distributerje in izobraževalce.

Vir: Evropska komisija, 6. 2. 2013

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)