ACS je na tokratnem petkovem srečanju bomo gostili enega najvidnejših svetovnih raziskovalcev, dr. Vojka Kavčiča, ki že vrsto let raziskuje in odkriva nevropsihološke dejavnike in vidike staranja.

Dr. Vojko Kavčič je diplomiral na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, doktoriral pa na univerzi North Texas iz eksperimentalne psihologije. Kasneje se je izpopolnjeval na Oddelku za nevrobiologijo in anatomijo na Medicinski fakulteti Rochester v ZDA, kjer je tudi zaposlen.

Sedanji trend staranja prebivalstva bo povzročil, da bo med prebivalci kmalu več starejših od 60 let kot otrok, zato bodo potrebne socialne in zdravstvene prilagoditve. Kot sam pravi, je »staranje pameti« oz. kognitivno delovanje ena izmed pomembnih sestavin zdravja in življenjskega ciklusa. Zdravo kognitivno staranje pa je odvisno od zdravih možganov in zaznavnih procesov.

Sprašujemo se, ali je kognitivno staranje neizogibno. S sodelavci na univerzi preučuje relacijo med staranjem in kognitivnim delovanjem. V eni izmed obsežnejših raziskav so ugotovili, kako močna je povezava med staranjem in upadanjem zaznavnih in kognitivnih funkcij. Z nadaljnjimi študijami želijo razviti vedenjske in tehnološke ukrepe, ki bodo pomagali ohranjati zaznavne in kognitivne funkcije v starosti.

Kako je staranje povezano z učenjem, svoje izkušnje in rezultate dosedanjih raziskav bo predstavil na predavanju, ki bo 28. maja 2010 ob 9. 00 v prostorih ACS.

Prosijo vas, da vašo udeležbo potrdite najkasneje do srede, 26. maja 2010 na e-naslov neda.dordevic@acs.si.

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)