Otroci danes so vse bolj obdani s tehnologijo, uporaba interneta in družabnih omrežij se namreč vztrajno povečuje. Že več kot polovica tri in štiri leta starih otrok uporablja internet, pri starejših otrocih pa so te številke še bistveno višje. A otroci in še posebej mladostniki so skladno s povečano uporabo tudi dobro seznanjeni s tveganji, kot so sovražni govor, neprimerne vsebine in ustrahovanje prek spleta.

Ofcom se je v zadnji raziskavi posvetil uporabi interneta med otroki, starimi od 3 do 15 let. Uporaba interneta in naprav za dostopanje do njega se tudi med otroki povečuje. V primerjavi z letom 2016 se je med najmlajšimi, starimi od 3 do 7 let, uporaba interneta povečala za več kot 10 %. 53 % tri- in štiriletnikov že uporablja internet, medtem kot je pri otrocih, starih od 8 do 11 let, ta delež kar 94 %. Pri starejših otrocih ali mladostnikih (od 12 do 15 let) pa je ta številka pričakovano še višja, in sicer 99 %. Eden izmed razlogov za takšno rast pa je tudi dejstvo, da ima vse več otrok doma tablico, ki postaja čedalje bolj priljubljena naprava za dostopanje do spleta.

Pri povečevanju deleža uporabnikov interneta pomembno vlogo igrajo predvsem družabna omrežja. 25 % otrok, starih od 8 do 11 let, ima ustvarjen profil na katerem od družabnih omrežij, kljub temu da ima večina družabnih omrežij minimalno starostno omejitev 13 let. 40 % staršev otrok, starih od 5 do 15 let, se zaveda, kakšna je starostna omejitev pri Facebooku, manj ozaveščeni pa so glede Instagrama, Snapchata in Whatsappa. Ti rezultati niso presenetljivi, saj je najbolj priljubljeno družabno omrežje še vedno Facebook, a se vse višje prebija tudi Snapchat, ki ga 32 % dvanajst do petnajstletnikov navaja kot njihovo primarno omrežje.

Pa otroci in mladostniki vedo kako na internetu ob številnih tveganjih ostati varen?

Skoraj vsi uporabniki, stari od 8 do 15 let so že kdaj dobili nasvet o varni rabi interneta, ponavadi s strani staršev ali učiteljev. Večina pa jih tudi sama ve, kako na spletu ostati varen, vejo kako nastaviti zasebnost na profilih in kako blokirati osebo, ki jih nadleguje. Tri četrtine dvanajst- do petnajstletnikov se zaveda, da lahko neželene (sovražne, neprimerne) vsebine prijavijo, 12 % je takih, ki so to tudi že storili, je pa število tistih, ki so na internetu zasledili sovražne vsebine od leta 2016 naraslo. Nasprotno, pomirjujoč podatek je, da je le majhen delež otrok zatrdil, da so že bili ustrahovani, bodisi v živo, bodisi prek spleta – delež pri obeh primerih je 12 %.

Vir: Safe.si, 17. 1. 2018

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)