Organizacija DANTE je za svoje raziskovalno in izobraževalno omrežje GÉANT, katerega del je tudi omrežje ARNES, prejela nagrado za najboljšo tehnološko inovacijo “Computer Weekly European User Awards for Networking“.

Omrežje GÉANT skupaj z Arnesom in ostalimi evropskimi nacionalnimi akademskimi mrežami (NRENi) povezuje 40 milijonov raziskovalcev in študentov v več kot 8.000 organizacijah v 40 državah.

Projekt GÉANT je prejel nagrado predvsem zaradi svojega daljnovidnega pristopa k ravnanju z vedno hitreje naraščajočo količino podatkov, ki jo ustvarja evropska znanost in njene inovacije – s tako imenovano “poplavo podatkov”, saj že zdaj zagotavlja robustno terabitno povezavo, ki presega trenutne potrebe. Tako še naprej uspešno omogoča ustvarjanje novih možnosti sodelovanja med raziskovalci in izvajanja projektov na različnih področjih, ki prinašajo številne družbene koristi, kot so podnebne spremembe, viri goriv in hrane, varnost, medicina, skrb za zdravje …

Sodniki Computer Weekly, odgovorni za podeljevanje nagrade, so zapisali: “Za učinkovito procesiranje ogromne količine podatkov v realnem (ali skoraj realnem) času potrebujemo zanesljivo tehnologijo in možnosti različnih pristopov. Projekt GÉANT se že danes uspešno spopada s težavami prihodnosti“.

Vir: Arnes, 6. 3. 2013

(Skupno 14 obiskov, 1 današnjih obiskov)