Na Arnesu že 30 let povezujejo znanje. 300.000 uporabnikom s področij izobraževanja, raziskovanja in kulture zagotavljajo omrežne storitve in hkrati skrbijo za nacionalno e-infrastrukturo, ki je osnova za delovanje interneta v Sloveniji.

V preteklosti je bil Arnes širši javnosti poznan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si in prvih dostopih do interneta s klicno povezavo, ob nepozabnem zvoku modemov.

Danes uporabnikom na Arnesu ponujajo najsodobnejše storitve s področja zanesljivih in zmogljivih omrežij, superračunalniške infrastrukture in računalništva v oblaku, multimedijskih storitev, nepogrešljivih spletnih aplikacij na področju izobraževanja in raziskovanja ter povezavo v panevropsko omrežje GÉANT.

Tudi v prihodnosti si bodo na Arnesu prizadevali, da bodo zagotavljali storitve, ki bodo spodbujale digitalizacijo v Sloveniji.

V okviru Arnesa delujejo Register.si, SI-CERT in stičišče omrežij SIX.SI.

Arnes na področju znanosti in raziskovanja vodi Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje – SLING, ki združuje večje centre s superračunalniškimi zmogljivostmi in organizacije z večjimi skupinami uporabnikov. Omrežje je na voljo predvsem raziskovalcem, profesorjem in študentom, vključujejo pa se tudi industrijski razvojni centri.

Hkrati se je Arnes v projektih HPC CC in NI4OS uveljavil v raziskovalni skupnosti kot povezovalni člen in ključni del e-infrastrukture za odprto znanost in visokozmogljivo računalništvo.

Na Arnesu pa predvsem že 30 let gradijo omrežje ljudi in ne interneta stvari.

Vir in več informacij: Arnes, 30. 5. 2022

(Skupno 38 obiskov, 1 današnjih obiskov)