V mesecu oktobru se je pričela akcija Evropski mesec kibervarnosti. Ob tem dogodku se je v sklopu programa Varni na internetu, ki ga izvaja nacionalni odzivni center SI-CERT pod okriljem Arnesa, pripravila kampanja Nočna mora. Njen namen je osveščati in opozarjati zaposlene ter računovodje na spletna tveganja, ki imajo lahko za posledico resno finančno škodo.

Priljubljene tarče spletnih kriminalcev so namreč manjša podjetja, društva, organizacije in javni zavodi, ki pogosto zaradi svoje kadrovske in finančne omejenosti nimajo ustrezne profesionalne podpore za spopadanje s pastmi spleta, šepa pa pogosto tudi pri poznavanju zaposlenih o načelih varne rabe interneta.

Virusi v priponkah

Izkušnje kažejo na dejstvo, da je praktično vedno človek tisti, ki s svojimi dejanji okuži računalniški sistem z virusom. To imajo v mislih tudi napadalci, ki poskušajo izkoristiti nepazljivost in pomanjkanje znanja zaposlenih. Trenutno največjo težavo povzročajo izsiljevalski virusi, ki po okužbi zašifrirajo vse dokumente in v zameno za šifrirni ključ zahtevajo plačilo odkupnine v kriptovalutah. Po podatkih SI-CERT se višina odkupnine trenutno giblje okoli polovice Bitcoina, kar lahko znese tudi več tisoč evrov. V kolikor nimajo izdelanih varnostnih kopij datotek, so podjetja in organizacije prisiljene v plačilo odkupnine, saj lahko le na ta način pridejo nazaj do svojih podatkov, ki jih nujno potrebujejo za svoje poslovanje. 

Lažna sporočila računovodjem

Še večjo finančno škodo pa so utrpele žrtve t.i. »CEO fraud« ali direktorske prevare. V tem primeru se nepridipravi spravijo na računovodje, ki se jim lažno predstavijo kot direktor ter jim naročijo, naj obvezno nakažejo večji znesek denarja na račun v tujini. Svojo lažno identiteto zgradijo s pomočjo informacij, ki jih najdejo na spletni strani podjetja ali organizacije.

Rešitev? Izobraževanje!

Takšnim neprijetnim situacijam se lahko izognete predvsem z izobraževanjem zaposlenih. Na ta način pridobijo sposobnost prepoznave poskusa zlorabe, na njih pa se lahko tudi pravilno odzovejo. Vlaganje v znanje o nevarnostih na spletu je v današnjem času nuja, prihrani pa vam lahko veliko stroškov, saj v večini primerov takšne prevare močno udarijo po žepu!

Veliko informacij in koristnih napotkov lahko najdete na spletnem portalu Varni na internetu. Za vas so pripravili priročnik Kažipot varnosti na spletu. V mesecu oktobru pa lahko brezplačno naročite tudi plakat o zaščiti pred izsiljevalskimi virusi.

Ne pustite, da vas škodoželjneži ujamejo nepripravljene! Z izobraževanjem o tematiki se boste učinkovito zaščitili pred nevarnostmi, ki na vas prežijo na spletu.

Vir: Arnes, 17. 10. 2017

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)