Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (FF) in Bralno društvo Slovenije na mednarodni dan pismenosti, 8. septembra 2010, ob 17. uri (v Modri sobi Filozofske fakultete, 5. nadstropje) organizirata pogovor o novih oblikah branja.

Ali bodo razlike v bralnih zmožnostih ustvarile nov medgeneracijski prepad med mladimi, »digitalnimi domorodci«, in starejšimi, ki so zgolj »digitalni priseljenci«?

O potrebi po poznavanju novih oblik branja bodo spregovorile dr. Meta Grosman, dr. Veronika Rot Gabrovec in mag. Savina Zwitter. Beseda bo tekla o branju »tradicionalnih« linearno oblikovanih besedil in o spremembah  branja, ki jih prinašajo besedila, kot jih omogoča tehnološki razvoj zadnjih desetletij z enostavnim sestavljanjem različnih kodov sporočanja. Sodelujoči bodo odprli vprašanja o razmerjih med tradicionalnim pojmovanjem branja in potrebah po uvajanju novih oblik branja za sodobno besedilno ponudbo in današnjega bralca, med drugim:

  • Ali za branje elektronskih besedil potrebujemo dodatna znanja, ki bi jih lahko opisali kot sestavine večrazsežne pismenosti?
  • Kakšne bralne strategije so potrebne za različne oblike branja in kako bi jih bilo potrebno poučevati?

V tem času bo v avli FF in njeni knjigarni gostovala tudi razstava fotografij Knjiga v kadru, ki jo prireja Center za mlade Domžale. Besedne postaje v Knjigarni FF sofinancira Javna Agencija za knjigo RS.

Vir: Univerza v Ljubljani, 2. 9. 2010

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)