Cilj bolonjskega procesa, v katerem sodeluje 47 držav, je izboljšanje konkurenčnosti evropskega visokega izobraževanja, pri čemer veliko vlogo igra mobilnost študentov. V torek, 13. marca, je Parlament sprejel poročilo italijanskega poslanca Luigija Berlinguerja (S&D), v katerem poslanci pozivajo države EU, naj za evropske univerze zagotovijo več denarja.

Bolonjska reforma od evropskih univerz zahteva prilagoditev programov, tako da ti potekajo v treh ciklih: diploma, magisterij, doktorat. S tem želi EU univerzam olajšati ustvarjanje vrednosti na trgu, kar je poleg izobraževanja in raziskovanja njihova tretja temeljna naloga.

Bolonjski proces je pogoj za vzpostavitev enotnega trga EU in nepogrešljivo orodje za spopad z izzivi gospodarske in finančne krize, je v poročilu zapisal poslanec Berlinguer. Več napredka si želi na področjih vzajemnega priznavanja poklicnih kvalifikacij, harmonizacije akademskih standardov, spodbujanja mobilnosti in odprave birokratskih ovir.

Poročilo še pravi, da univerze potrebujejo finančno podporo držav članic in EU, da bi se tako lažje razvijale. S tem namenom je treba vzpostaviti nove mehanizme financiranja, so se strinjali poslanci.

Vir: Evropski parlament, 14. 3. 2012

(Skupno 33 obiskov, 1 današnjih obiskov)